Pages Navigation Menu

VOODOO CIRCLE – Raised On Rock (AFM Records)

VoodooCircle-RaisedOnRockVOODOO CIRCLE osnovan je 2008. godine u Njemačkoj, odmah je objavio debitantski studijski album ‘Voodoo Circle’, pa tri godine nakon toga ‘Broken Heart Syndrome’. Uslijedili su ‘More Than One Way Home’, ‘Whisky Fingers’, te je za slavljeničku obljetnicu stiglo je jubilarno, peto izdanje ‘Raised on Rock’. Osnivač benda je gitarist Primal Feara Alex Beyrodt, inače poznatiji kao član sastava SILENT FORCE, a jedini koji se, uglavnom, zadržao cijelo desetljeće je basist Mat Sinner, s kojim je Alex surađuje još od početka 90-ih. Ostali dio ekipe se godinama uglavnom razilazio, a posljednji u nizu su pjevač David Readman (PINK CREAM 69) i klavijaturist Alessandro del Vecchio. I baš je ta promjena vokala najbolje što se dogodilo bendu.

Naime, novi pjevač Herbie Langhans (AVANTASIA, BEYOND THE BRIDGE, ex-SINBREED, ex-SEVENTH AVENUE) sa svojim vokalima ‘betonira’ malo drugačije temelje u glazbu VOODOO CIRCLE-a. Hrapavi, neravni, Herbijevi ‘vintage macho-man’ vokali unijeli su rokerskiju težinu bendovoj glazbi u cjelini. Naime, uz respekt Davidovim vokalima, ali s godinama je on ušao u rutinu, pa je tako i u VOODOO CIRCLE sve više nalikovao nekakvom nedorečenom pjevaču modernijeg hard rocka nego ozbiljnom lideru.

Sada, dobrim dijelom i zbog vokalnih sekcija s visokom razinom himnične euforičnosti, ali i oštrijih, razgoropađenijih, istaknutijih i raslojenijih gitarskih riffanja i soliranja, postojanih ritam sekcija i elastičnih, dominirajuće plutajuće mirnih, ali katkada i kovitlajuće-nervoznih ambijantalnih klavijatura (Corvin Bahn), VOODOO CIRCLE se može smatrati ‘hommageom’ hard rocku. Stilski najrašireniji, najzaokruženiji, sofisticiran, poprilično ugodan, finim melodijama protkan je to ‘Raised On Rock’ album u kojemu su na bazični hard rock nadograđeni elementi heavy metala, classic rocka, bluesa i boogiea. Sve to skupa sliči nekako najviše WHITESANKE-u s početka 80-ih. Doduše, mnogi će u pjesmama, to nema dvojbe, prepoznati utjecaje (i) drugih izvođača i to mu, tu nekakvu nespornu neoriginalnost, možemo staviti kao otegotnu okolnost u finalnoj procjeni kvalitete.

No svaka pjesma ima dovoljno strukturalne raznolikosti zahvaljujući kojoj održava prijeko potrebnu dinamiku, a mnoge i visoku razinu uzbudljivosti koja će pokriti nedostatak originalnih ideja. Koje, u biti, tko danas uopće i ima? Kad smo već kod toga, energičan hard/heavy krije se u naslovu ‘Running Away From Love’, a ‘Higher Love’ je najraz(g)rađenija pjesma s hard/blues/boogie komponentama u stilu ZZ TOP-a i solažama poput SCORPIONS-a u ‘The Zoo’.

U ‘Walk On The Line’ mnogi će prepoznati sheme ‘Crying In The Rain’ od WHITESNAKE-a, ‘Where Is The World We Love’ je balada u stilu ‘Is This Love’, a u još jednoj laganijoj stvari, ‘Chase Me Away’, naslućuju se utjecaji RAINBOW-a. ‘Just Take My Heart’ još je jedna ljepuškasta melodic rock numera, a ‘Dreamchaser’ pjesma kompleksnije, recimo to tako, ozbiljnije naravi, nešto u stilu kasnih DEEP PURPLE-a 70-ih (‘Mistreated’).

‘Raised On Rock’ ujednačena je cjelina sa 7 ili 8 poprilično dobrih pjesama i upravo je koncentracija njihove kvalitete jedna od najvažnijih karakteristika. Kao i ta da je uspješno iskombinirao tradiciju i modernu (u prvom redu kroz jasnu produkciju), što je razlog više da ljubitelji hard rocka svih generacija osluhnu šta se to ovdje nudi.

Ocjena: 7,5/10

Ljudevit Cikač – Ciky