Pages Navigation Menu

MITOCHONDRIAL SUN: solo-projekt Niclasa Sundina (DARK TRANQUILLITY) izlazi početkom 2020.


NiklasSundin

Argonauta Records će počekom 2020. objaviti debitantski album grupe Mitochondrial Sun, solo-projekta Niklasa Sundina iz DARK TRANQUILLITY-a. MITOCHONDRIAL SUN je Sundinovo prvo javno istupanje u različitim glazbenim područjima, napravljen uz potporu Švedskog vijeća za umjetnost (Swedish Arts Council). Istoimeni debitantski album raznolika je ponuda atmosferske i mračno kinematografske glazbe u kojoj se pjesme mahom razlikuju u izrazu i zvučnoj estetici.

‘Vrlo sam zadovoljan i uzbuđen što mogu najaviti da će debitantski album mog projekta MITOCHONDRIAL SUN izaći početkom sljedeće godine na Argonauta Recordsu. Album je već dugo u nastajanju, s nekim melodijama i progresivnim akordima koji datiraju od sredine 90-ih, pa će biti sjajno napokon ga i objaviti. Prvi puta sam stupio u kontakt s Argonautom prilikom stvaranja naslovnica za jedan od njihovih bendova i otkrio da su i oni entuzijastični i ne boje se izazova. Drugim riječima, savršeno podudaranje za eksperimentalni elektronički album koji pokriva puno područja i teško ga je staviti u bilo koji specifični žanr. Ovo je moj prvi samostalni poduhvat u gotovo 30 godina kao glazbenika, pa čak i ako znam da ovaj stil glazbe možda neće odgovarati svakom obožavatelju metal, mislim i nadam se da će ga ljudima pronaći zanimljivo slušati’, rekao je Sundin.

Glazbeno gledano, album MITOCHONDRIAL SUN uglavnom je instrumentalan i sadrži sve varijacije od tribal-atmosfere do futurističkih znanstveno-fantastičnih zvučnih zapisa.

Među gostujućim glazbenicima pojavljuju se klavijaturist Martin Brändström iz DARK TRANQUILLITY-a, te poznata violončelistica Annika Blomfeldt. Album je miksao i masterirao Anders Lagerfors (koji je svirao klavir u nekim pjesmama) u Nacksving studiju u švedskom Geteborgu.

Album se temelji na evoluciji i prolasku vremena prikazanih istražuje kontraste kroz elektroničke i izrazito sintetičke elemente s organskim teksturama zvuka i prisutnošću pravog violončela i klavira. Bogati kinematografski odlomci ‘sudaraju’ se s oštrim izobličenjem i masivnim futurističkim zvučnim prikazima. Neke pjesme imaju tradicionalni osjećaj, prizivaju duhove i obrasce iz naše daleke prošlosti, neke su urbane i puste, a neke gledaju prema zvijezdama, odnosno prema budućnosti. Osim što je glazbenik, Niklas je i plodan grafički dizajner.

Ovaj vizualni naglasak prenosi se na projekt MITOCHONDRIAL SUN, gdje će svaku pjesmu pratiti animirani videozapis koji dodatno poboljšava iskustvo i pruža kontekst.

Prvi singl i video, ‘Nyaga’ – čiji je naslov inspiriran malo poznatim znanstveno-fantastičnim romanom švedskog astronoma i pisca Petera Nilssona – bit će objavljen u cijelosti u listopadu. Dodatni singlovi bit će objavljeni prije nego što stigne cijeli album.

Inače, ovo nije prvi puta da se Sundin ‘otisnuo’ van matičnog benda, s obzirom na to da je s death metal grupom LAETHORA objavio dva albuma, ‘March of the Parasite’ (2007), i ‘The Light in Which We All Burn’ (2010). No prvi je puta da na nekom projektu radi sam.

Isto tako, na prošloj turneji DARK TRANQUILLITY-a Niclas nije sudjelovao kada se promovirao album ‘Atoma’ iz 2016. godine (u sklopu koje je održan i koncert u Boogaloo klubu), a mijenjao ga je Christopher Amott, bivši član grupe ARCH ENEMY.