Pages Navigation Menu

JUDAS PRIEST: 50 godina karijere i nastup u Ljubljani


Judas_Priest_Ljubljana2020

U prigodi obilježavanja 50. godina postojanja, engleski heavy metal giganti JUDAS PRIEST nastupit će 14. srpnja 2020. godine u Areni Stožice u Ljubljani.

Koncert će se održati u sklopu velike svjetske turneje ‘Judas Priest – 50 Heavy Metal Years ‘.

Malo je bendova u heavy metalu koji su uspjeli dostići visine koje je JUDAS PRIEST  dostigao tijekom 50-godišnje karijere.

Njihova prisutnost i utjecaj i dalje su ogromni, o čemu svjedoči aktualni album ‘Firepower’ iz 2018. godine, dobitnik nagrade Grammy za ‘Best Metal Performance’.

Spremni su sada nastaviti slavnu karijeru, i to kada ulaze u svoju 50. godinu u ‘industriji metala’ – 2020. bend će započeti epsku turneju povodom pola stoljeća postojanja.

JUDAS PRIEST nastao je 1969. godine u Birminghamu u Engleskoj (područje za koje mnogi smatraju da je tamo ‘rođen’ teški metal).

Rob Halford, Glenn Tipton, K.K. Downing i Ian Hill bili bi jezgro glazbenika (s nekoliko različitih bubnjara tijekom godina) koji će nastaviti mijenjati lice heavy metala.

Nakon razdoblja ‘traženja zvuka’ na nekoliko albuma (‘Rocka Rolla’ iz 1974. i ‘Sad Wings of Destiny’ iz 1976. godine), ova je postava zaista postigla napredak.

Rezultat je bio kvartet albuma koji su Judas Priest razdvojili od ostatka hard rock-a – ‘Sin After Sin’ iz 1977., ‘Stained Class’ i ‘Hell Bent for Leather’ iz 1978., i 1979. ‘Unleashed in The East’ iz 1979. gdje su nastale metal himne poput ‘Sinner’, ‘Diamonds and Rust’, ‘Hell Bent for Leather’ ili ‘The Green Manalishi’.

Također, PRIEST su bili jedan od prvih metal sastava koji su isključivo nosili kožu i ‘odmetnički’ izgled koji je započeo tijekom ove ere, a na kraju će taj modni stil prigrliti metalci širom svijeta.

Moglo bi se reći da je PRIEST jednostavno posjedovao osamdesete jer su bili sinonim za heavy metal, objavivši pritom klasike za sva vremena kao što su ‘British Steel’, ‘Point of Entry’, ‘Screaming for Vengeance’ i ‘Defenders of the Faith’.

Opet su se u ovim naslovima pojavili bezbrojne metal himne poput ‘Breaking the Law’, ‘Living After Midnight’, ‘Heading Out to the Highway’ ili ‘You’ve Got Another Thing Coming’.

Osamdesete su bile i desetljeće u kojima je PRIEST postao glavni na svjetski areni, nastupajući na nekim od najvećih festivala, uključujući i prvi ‘Monsters of Rock Festival’ u Donington Parku u Velikoj Britaniji (1980), US Festival (1983) i Live Aid (1985) u Sjedinjenim Državama.

Preostali dio 80-ih Priest je ‘prigrlio’ melodičniji zvuk hard rocka na albumima ‘Turbo’ iz 1986. i ‘Ram it Down’ iz 1988. (osim njihovog drugog live seta, ‘Priest … Live!’ Iz 1987.), prije nego što su objavili po mnogima najbolje izdanje cijele njihove karijere – ‘Painkiller’ iz 1990.

JUDAS PRIEST bili su posebni gosti na Ozzfestu 2004., prije nego što su godinu dana kasnije objavili ‘Anđel of Retribution’, koji je obilježio povratak Roba Halforda.

  1. godine objavljen je dvostruki konceptualni album, ‘Nostradamus’ koji je dosegao 11 mjesto na Billboardu 200, a godinu kasnije izašao je ‘Touch of Evil: Live’.
  2. godine PRIEST je započeo proslavu 30-godišnjice izdavanja njihovog klasika ‘British Steel’, koji je uključivao turneju na kojoj je grupa izvela album u cijelosti, a pratila ga je proširena verzija dvostrukog diska ‘British Steel’ iz 2010. godine, plus DVD s koncerta.
  3. godine K.K. Downing je objavio da napušta bend. S još uvijek ‘gorućom’ željom da nastavi nositi metalnu zastavu, JUDAS PRIEST odlučio je ići dalje, a pridošlicom Richiem Faulknerom na gitari.
JUDAS PRIEST @ SeeRock2015

JUDAS PRIEST @ SeeRock2015

Čini se da je taj potez ponovno ojačao bend, o čemu svjedoči nastup na TV programu ‘American Idol’, koji je ujedno i poslužio kao Faulknerov debitantski s bendom.

Također u 2011. izašla je nova kompilacija ‘ The Chosen Few ‘, koja je uključivala klasike PRIEST-a koje su odabrala neka od najvećih metala, a DVD-a ‘Epitaph’ objavljen je 2013. godine.

Sljedeći studijski album stigao je 2014. godine, ‘Redeemer of Souls’, što je rezultiralo najvišim položajem nekog albuma PRIEST-ove cijele karijere u SAD-u (# 6), a podržala ga je još jedna snažna turneja.

  1. godine PRIEST je dobio nominaciju za Rock and Roll Hall of Fame i spremio se predstaviti novi studijski album ‘Firepower’ (producirali Andy Sneap i Tom Allom).

Album je doživio globalni uspjeh i kritiku te se bend upustio u rasprodani JUDAS PRIEST – FIREPOWER 2018 World Tour.

U 2019. godini, bend je nastavio svoj turnejski ‘napad’, što nas lijepo uvodi u 2020. godine kada će svijet s ovim izvanrednim bendom proslaviti 50 GODINA HEAVY METALA !

Ulaznice za koncert su mogu nabaviti putem sustava Eventim.

JudasPriest_Ljubljanaposter