Pages Navigation Menu

FIREWIND – Firewind (AFM Records)

Firewind_FirewindGrčki hevijaneri FIREWIND, čija je glavna pokretačka osovina gitarist Gus G. jedan je od rijetkih bendova scene s 20-godišnjim kvalitativnim kontinuitetom. Doduše, imali su i on(i)  boljih i slabijih izdanja, na nikada grafikonska linija nije imala prevelika odstupanja. Barem ne prema donjoj granici.

Najbolji period nedvojbeno je s pjevačem Apollom Papathanasiom, najjačom osobnošću od svih bendovih pjevača, koji je započeo s ‘Allegiance’ (2006), a završio na ‘Few Against Many’ (2012). Iako, i prva polovica 2000-ih, u kojoj su se snimila dva albuma sa Stephenom Fredrickom te jedan s Chitralom ‘Chityem’ Somapalom ima svojih vrijednosti.

A upravo su promjene vokala glavni problem koji FIREWIND prati od samih početaka, a od odlaska Apolla promijenila su se, recimo, čak tri, među kojima Kelly Sundown Carpenter nije uspio snimiti studijski album, Henning Basse jest jednog (‘Immortal’ iz 2017.) i sada je na red došao Herbiea Langhansa (BEYOND THE BRIDGE, AVANTASIA, RADIANT, SEVENTH AVENUE, SINBREED) s kojim je snimljen deveti studijski album.

U međuvremenu, FIREWIND je napustio dugogodišnji klavijaturist Bob Katsionis, pa je ova rekonstrukcija, koju su ‘preživjeli’ basist Petros Christo i bubnjar Jo Nunez, jedna od jačih u dva desetljeća dugoj povijesti benda. Naravno, neizostavni je Gus G. (Konstantinos ‘Kostas’ Karamitroudis), koji se nakon razlaza s Ozzyem Osbournem ima više vremena fokusirati se na svoj solo projekt, te na FIREWIND, također svojevrstan solo projekt.

No dobro, kada se albumu koji nije debitantski dadne ime benda, obično to s jedne strane (autora) bude naznačeno kao povratak iskonskim vrijednostima iliti ‘korijenima’, a s druge (fanovi, kritika) prva pomisao bude kako je to dokaz svojevrsnog izostanka inspiracije. U slučaju FIREWIND-a istina je, kako to najčešće bude, ‘negdje u sredini’.

Firewind

‘Firewind’ je kombinacija ranije bendove heavy/power energičnosti i kasnije ambijentalne, kompleksnije i zamračenije raskoši, pa je tako ovo ispao ‘našpanan’ album široke melodioznosti. Teže, agresivne, katkada i surovije, nešto osvjetljenije no inače, kontinuirano jezgrovite gitarističke izvedbe upečatljivih riffanja i pomalo izlizanih, ali svakako blistavih solaža, očekivano su u prvom planu. Najnaglašenije da, ne i jedine bitne je ovo je album cjelovite izbalansiranosti i svaki je njegov segment, da se tako izrazimo, posložen/stavljen na mjesto koje mu pripada.

S minimalnom, ‘taman’ uporabom klavijatura ovaj je album dobio nešto na silini, no s druge strane, nije baš previše izgubio na bombastičnosti, kojoj uvelike pridonosi i obilnost, raznovrsnost i blistavost ritam sekcija. Snažni, jaki, plamteći Herbievi vokali od kojih sve gori i koji svojom brutalnošću i mrzovoljnošću s jedne, te direktnošću, iskrenošću, iskustvom, a nadasve ‘prašnjavošću’, imaju dosta ‘toucheva’ s Apollom i izdanju intravenozno daju prijeko potrebnu notu borbenosti.

Firewind

Puno tempa, dinamike i vibracije nalazimo u svim pjesmama među kojima, u odnosu na one s par izdanja prije njih, ‘Firewind’ ima nešto više ‘uglađenijih’, pamtljivijih i, hajdemo ih nazvati slušljivijih. U uho ‘lakoulazećih’.

Među takve spadaju ‘Orbitual Sunrise’, ‘Longing To Know You’ i ‘Space Cowboy’, atmosferične numere srednjeg i sporijeg tempa ujedno su i nekakve polu-konceptualne forme, s obzirom na to da ih tekstualno povezuje znanstveno fantastična priča o prekomjernom iskorištavanju prirode viđenom očima usamljenog astronauta koji je orbitirao zemljom u njegovoj svemirskoj kapsuli.

Inače, album otvaraju smirene akustične gitare u ‘Welcome To The Empire’ koji ustupaju mjesto burnom, frenetičnom tempu nošenom zanosnim gitarama,  uz nju, heavy/power ‘Break Away’ i speed/heavy jurišna ‘Kill The Pain’ najubrzaniji su naslovi, a smirenija ‘Rising Fire’, usprkos srednjem tempu kretanja, odiše potpunom odlučnošću.

A upravo bi tu odlučnost, uravnoteženost i muzikalnost mogli navesti kao ključne karakteristike albuma, na kojem se ima što za poslušati. Itekako ima.

Ocjena: 8,5/10

Ljudevit Cikač – Ciky

 

Popis pjesama:

 1. Welcome To The Empire
 2. Devour
 3. Rising Fire
 4. Break Away
 5. Orbitual Sunrise
 6. Longing To Know You
 7. Perfect Stranger
 8. Overdrive
 9. All My Life
 10. Space Cowboy
 11. Kill The Pain

Firewind:

Gus G. (gitara, klavijature), Herbie Langhans (vokali), Petros Christo (bas), Jo Nunez (bubnjevi).

 

Albumi:

 • Between Heaven and Hell (2002)
 • Burning Earth (2003)
 • Forged by Fire (2005)
 • Allegiance (2006)
 • The Premonition (2008)
 • Days of Defiance (2010)
 • Few Against Many (2012)
 • Immortals (2017)
 • Firewind (2020)