Pages Navigation Menu

EVERGREY – The Atlantic (AFM Records)

Evergrey_AtlantisPrvak mračnije varijante progressive metala, švedski sastav EVERGREY, stigao je u 21. godini diskografske karijere do svog 11. studijskog izdanja.

Nakon nekoliko uzastopnih odličnih albuma, vrhunac karijere bio je peti, ‘The Inner Circle’ (2004.), odnosno njegova ‘produžena ruka’, live album ‘A Night to Remember’ iz 2005. godine.

Uslijedilo je nešto godina s prosječnijim albumima, uzrokovanim i kaotičnijim odnosima (odlascima i povratcima) unutar samog benda, no unatrag 3-4 albuma, EVERGREY je ponovno ‘čvrsto u sedlu’.

Doduše, prošli, ‘The Storm Within’ album, i nije baš bio u rangu boljih bendovih izdanja, no zato je ‘The Atlantic’ nešto što bi komotno mogli staviti uz bok najboljih.

Mračan, dubok, melankoličniji, emotivniji, turobniji, čak i suroviji, kontroliranog meteža, ali i nadasve uzbudljiviji od dobrog dijela ranijih izdanja, ‘The Atlantic’ je uronio u epicentar bendove kreativnosti u svim svojim ‘level-ima’. Deset pjesama ističu se velikom snagom, dubinom, uzbudljivošću, strašću i složenošću moguće najraširenijom od svih albuma do sada.

Progresivna intrigantnost i taktika, melodijska kompleksnost, mračna ambijentalnost i kompleksna priča s tematikom vode u središtu zbivanja, od njezina mira na površini, uz obalu preko valovitih ‘divljanja’ na pučini, pa do svih razina anksioznosti njezine duboke i iskrivljene utrobe. To je srž ovog, lirski i glazbeno, (pre)moćnog albuma ispunjenog kontrastima i raspoloženja i instrumentalnih kulisa, kao i magičnom ekspresivnošću, a nadasve temeljitom pronicljivošću.

Evergrey2018

Ima tu tako poprilično teških i agresivnih s jedne, s druge pak strane milozvučni(ji)h dijelova gitara, potom snažnih, zagrobnih, razbješnjelih, no i sugestivnih ritmika baseva i bubnjanja, te krasnih klavijaturističkih/piano linija. A kao i obično, ‘nositelj’ priče su ‘razlomljeni’, uzbudljivi, na momente otužni, a kontinuirano suvereni i samouvjereni Tomovi vokali.

Već otvarajuća pjesma ‘A Silent Arch’ jasno naznačuje put složenosti kojim se album kreće – lagani povjetarac i sintetički tonovi u uvodnom dijelu stapaju se u kovitlac djent/groove riffova, uz kombinaciju agresivnijih dijelova, uglavnom gitarski vođenih, s tišim, melodičnijim refrenima, plus mekasti i žalosniji interludij uz piano i mekaniji gitarski solo. Raznovrsnost i dinamika, bez obzira na istaknutu poli-ritmičnost, po svim razinama.

‘Weightless’ starta s moćnim prog-groovy riffanjem i razornijim ritmikama, kakav bješe u većem dijelu, a staloženom ga održavaju Tomova pjevanja, raširenije melodijske linije, te usporeniji središnji ritam, sve poduprto prigušenim, sofisticirano-plutajućim pozadinskim klavijaturama.

Raznovrsnost albuma naglašava i ‘All I Have’, pjesma srednjeg tempa s ‘rastegnutim’ gitarskim solom i jasnim naznakama himničnosti, a u taj red mogli bismo staviti i ‘End Of Silence’, još jednu srednjeg tempa s kuražnijim gitarama i kombinacijom umirujućih, na momente i srditijih vokala, s nešto ubrzanja u završnoj trećini trajanja.

Pjesma s najjačim himničnim potencijalom bila bi ‘Currents’, dok ‘Departure’ zbog svojeg mirnijeg ritma jeste malo opuštenija, no s emotivnom iscrpljenosti koju zaziva, ne nudi baš nekakav počinak. Baš ono – ‘lomi’ osjećaje.

Nju kraju privode onomatopeja glasanja ptica i laganije udaranje valova u stijenje, što se ‘prelijeva’ u ‘The Beacon’, pjesmu koja po početnom narativnom dijelu bude ona koja melodiju i energiju usmjerava u nešto rockerskije okružje, posebice uz opuštenije završne tonove akustične gitare, ‘glatkije’ klavijature i umirujući gitarski solo.

No zato nema odmora u odjavnoj, ubrzanijoj ‘This Ocean’, koja ističe energičnije, zamračenije riffove, razvučenije solaže, osnaženije vokale i decentno ubacivanje piana.

U konačnici, ‘The Atlantic’ je težak album koji opasno ‘drma’ osjećaje, uistinu se mora biti koncentriran u sve 54 minute trajanja, no to je nešto na što je Evergrey naučio svoje obožavatelje. I čemu se, ovim izdanjem, definitivno vratio.

Uvijek na rubu puknuća emocija, uvijek težak, ne samo za slušanje, nego i za pisanje…

Popis pjesama:

  1. A Silent Arc
  2. Weightless
  3. All I Have
  4. A Secret Atlantis
  5. The Tidal
  6. End Of Silence
  7. Currents
  8. Departure
  9. The Beacon
  10. This Ocean

Ocjena 9/10

Ljudevit Cikač – Ciky