Pages Navigation Menu

DYNAZTY – The Dark Delight (AFM Records)

DYNAZTY_TheDarkDelightjpgŠvedski sastav DYNAZTY u svom je evolucijskom procesu, koji je započeo 2007., nastao, rastao i stasavao na idejama hard i glam rockera melodičnijeg zvuka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Svojevrsna prekretnica bio bi prošli album ‘Firesign’, koji je, zahvaljujući potpisivanjem ugovora s AFM Records, označio i ozbiljniji proboj na šire svjetsko tržište. K tome, ‘Firesign’ sa sobom donosi redefiniranje zvuka, koji se sve više usmjerava u pravcu melodičnog metala, da bi ‘The Dark Delight’ takvo opredjeljenje u potpunosti potvrdio.

Naime, novo je izdanje, sedmo ukupno, DYNAZTY promoviralo u, primarno, melodični heavy/power metal bend, neusporedivo ambicioznijeg, raširenijeg, zrelijeg, te ambijentalno zamračenijeg zvuka od prijašnjeg. Upravo taj tamniji ambijent možda je najava neke novije, gothic faze benda, dok su poveznice s ranijim albumima, i to poprilično snažne, u prvom redu moćne implementacije ‘mačističkog’ hard rocka, kao i komercijalno privlačni elementi AOR-a.

S druge strane, u red noviteta, ili preciznije dodataka soundu, svakako trebamo uključiti i orkestralne aranžmane, obilje pratećih pjevanja, te ‘uplive’ synth-popa, što je za sobom povuklo rafiniraniju, nadasve elegantniju i gipkiju produkciju.

Nilsovi strastveni, samouvjereni vokali na slušatelja prenose sve emocije lirskog sadržaja pjesama, čvrste ritam sekcije u svojim snažnim, podupirućim prezentacijama pokazuju i drsku bahatost, ali i emociju, a adrenalinske, zanosne, hevijanerizirane gitarske strukture odlikuje i neoklasičarska gizdavost.

Dynazty -Savage - Savage Photography - Copyright 2019

Konstrukcijski  raznovrsne, pjesme imaju ujednačen zvuk i intenzitet, možda je jedna previše u sveukupnosti, no njihova kvalitativna ujednačenost, dinamičnost i odlučnost većinu slušatelja ipak ne bi trebala odvesti u tom pravcu razmišljanja.

‘Presence Of Mind’ je himnična pjesma s potpuno sazrelim vokalnim interpretacijama, zborskim interludijima, naglašeno melodičnim gitarama i klimaktičnim bubnjevima uz obilje prijelaza, ‘Paradise of the Architect’ jedna od izgrađenijih pjesama, malo i na granici progresivnog metala, uz melodične AOR refrene i orkestralne klavijature, a „Hologram“ je manje-više tipična hard ‘n’ heavy balada s piano/akustičnim početkom, vokalnom staloženošću, plutajućom klavijaturističkom mirnoćom, ali i gitarskom srčanošću.

Nadalje, ‘From Asound To Silence’ je žestoka heavy metal pjesma s ‘sukobljavanjem’ clean i growl vokala u kooperaciji Nilsa i Henrika ‘Gg6’ Englunda Wilhelmssona, kolege mu iz AMARANTHE-a, a ‘Heartless Madness’ power veselica pomalo nalik na Sabaton pjesmaricu.

‘The Road To Redemption’ kompetentna je hard rock pjesma srednjeg tempa, snažnih heavy gitara i stasitim elementima bluesa, a ‘The Dark Delight“’u svom srednjem ritmu obiluje mračnijim ambijentom, orkestralnim klavijaturama, žustrim gitarama i vokalnom superiornošću.

Uglavnom, od relativno nezanimljivog benda, DYNAZTY je izrastao u jedan od potentnijih bendova modernije švedske rock/metal škole i nastavi li svoj putem progresivnim pravcem, mogao bi postići još i više, no o tome kako dalje nekom drugom prigodom.

Do tada, ‘The Dark Delight’ bi ljubiteljima spomenute glazbene forme morala bi biti dovoljno dobra zanimacija do narednog albuma, do kojeg, sudimo li po dosadašnjem rasporedu, ne bi trebalo čekati dulje od dvije godine.

Ocjena: 8/10

Ljudevit Cikač – Ciky

Popis pjesama:

 1. Presence Of Mind 4:16
 2. Paradise Of The Architect 4:14
 3. The Black 3:54
 4. From Sound To Silence (ft. GG6) 3:54
 5. Hologram 4:23
 6. Heartless Madness 4:00
 7. Waterfall 4:05
 8. Threading The Needle 5:38
 9. The Man And The Elements 4:23
 10. Apex 4:28
 11. The Road To Redemption 3:55
 12. The Dark Delight 5:13
 13. The Shoulder Devil 3:42

 

Članovi: Nils Molin (vokali) Rob Love Magnusson (gitare, klavijature) Mikael Lavér (gitare) Jonathan Olsson (bas), George Egg (bubnjevi)

Diskografija:

 • Bring the Thunder (2009)
 • Knock You Down (2011)
 • Sultans of Sin (2012)
 • Renatus (2014)
 • Titanic Mass (2016)
 • Firesign (2018)
 • The Dark Delight (2020)