Pages Navigation Menu

RIVERSIDE – Tvornica kulture, Zagreb

Riverside @ Tvornica kulture, ZagrebSedam godina nakon ‘močvarnog nastupa’, poljski prog-rock genijalci RIVERSIDE ponovno su se zaustavili u Hrvatskoj. ‘Shrine of New Generation Slaves’ (2013.) je bio tadašnji, a ‘Wasteland’ (2018.) aktualni album kojeg promoviraju, s time da je između ta dva još i ‘Love, Fear and the Time Machine’ iz 2015.

Razlika, i to bitna, leži i u činjenici kako više nema, na žalost, preminulog gitariste Piotra Grudzińskog, čija je tour-zamjena Maciej Meller odnedavno ‘proglašen’ stalnim članom ovog uigranog sastava koji se ne libi priznati kako im glazba ima jako uporište u PINK FLOYD-ima.

Isto tako, u odnosu na prošli nastup, ovaj je bio nešto deprimiraniji, na momente mračniji, što i ne čudi s obzirom na tematiku zadnjeg izdanja rađenog pod svježim dojmovima Piotrove iznenadne smrti. No bez obzira na to i u izvedbama i ponašanju izvođača osjeća se jasan dašak pozitive, posebice u zaigranijim segmentima kompleksnih pjesama u čijim je izvedbama bend pokazao punu kompetenciju, kao što je to, recimo, slučaj u ‘The Depth of Self-Delusion’.

Usprkos tome što RIVERSIDE ‘na prvu’ zvuče dosta teško, katkad čak i mučno, s izraženom glazbenom kompleksnošću, u cijela dva sata koncerta osjećao se kontinuitet, bez i najmanjeg traga dosade ili ne daj Bože, zagušivanja sjajne, prisne atmosfere zajedništva koja je cijelo vrijeme vladala među publikom. RIVERSIDE definitivno ne treba predgrupu.

Naravno, nije to bend na čiju bi se glazbu skakalo, ali sveopća kompetencija i harmonija koja je vladala na pozornici, publiku je naprosto ‘navukla’ da se izvođačima priključi u refrenskim, pa čak i u nekim ‘strofičastim’ segmentima.

Dakako, bilo je i momenata kada je Mariusz na tome ‘inzistirao’, no i onih u kojima je bend back-up pjevanja dobio ‘gratis’, potpuno spontano. Upravo bi prateće vokale istaknuli kao nešto što bi se u budućnosti trebalo više koristiti, posebice zbog činjenice da gitarist Maciej još uvijek nekako sramežljivo, nedovoljno koristi svoje naziruće gitarističko znanje.

Riverside @ Tvornica kulture, Zagreb

No zato teško da se ima što prigovoriti, ako ne najpozitivnijem, onda svakako najnasmješenijem članu bendu, klavijaturisti Michału Łapaju, koji na jednako kvalitetan način predvodi međuigre rasprostranjenijih numera, kao i ambijentalne, mirnije i dublje segmente, a katkad još i stigne ubaciti koji vokalni ton potpore Mariszu.

Riverside @ Tvornica kulture, Zagreb

Taj pak je momak poseban, superioran u svemu, dominantan frontman, čak i kada ništa ne govori hipnotički privlači punu pozornost publike, a sinkronizacija vokala i basa, s kojim više svira nego drži ritam, djeluje doista impresivno. Jeste uspio je nekoliko puta pozdraviti na hrvatskom, podsjetiti da nisu metalci već rockeri, prisjetiti se preminulog kolege, PINK FLOYD-a ili Morriconea, no njegova su glavna ‘oružja za borbu’ – bas i glas.

Riverside @ Tvornica kulture, Zagreb

U biti, svi su ti momci, uključivo i mirnog, staloženog bubnjara Piotra Mitloffa, glavne ritmičke osovine benda, jedna divna skupina ljudi koja se na pozornici ponaša jednostavno, simpatično i sugestivno, baš kao da je netom na njega se popela iz publike s kojom je popila pivo (ili kavu, svejedno).

Iz set liste je teško izdvojiti neku pjesmu koja je bila dojmljivije izvedbom, dubine ili dojma od druge ili drugih, jer su sve tekle u kontinuitetu, uz punu uživanciju i šteta bi bilo kvariti stavljajući bilo koju od njih. Ipak, kao dojmljivije zapamtili smo one uvodne (valjda zato, a i novije su 🙂 )  ‘Acid Rain’ i ‘Vale of Tears’, zatim prelijepu akustičnu baladu ‘Guardian Angel’, pa ‘Wasteland’, u kojoj se jasno ističe bendova opčinjenost (i) Enniom Morriconeom’, te kraj ‘regularnog’ koncerta uz sjajne numere ’02 Panic Room’ i ‘River Down Below’.

Riverside @ Tvornica kulture, Zagreb

Dva sata prekrasnog druženja sa simpatičnim Poljacima okončano je uz ‘Wish You Were Here’, coverom PINK FLOYD-a, posvećen preminulom Piotru, jednako kako su je ‘FLOYD-i’ poklonili svom utemeljitelju Sydu Barettu.

Riverside @ Tvornica kulture, Zagreb

Šteta je tek da nije bilo više ljudi, nekih 300-tinjak valjda, što možemo više pripisati nedovoljnom istraživanju naših rockera kojima su izgleda, puno draži hipsteri od promišljenih i smišljenih sastava, nego aktualnim zdravstvenim problemima.

No i ekipa koja je bila, napravila je odličnu atmosferu, vidi se i čuje da je znala po što je i zašto je došla, a i zna što može dobiti. A dojam je da su dobila baš to što je tražila.

Transcendentalno putovanje rock univerzumom.

Tekst: Ljudevit Cikač – Ciky

Fotografija: Božidar Breški

Fotogalerija RIVERSIDE

@ Tvornica kulture, Zagreb 05/03/ 2020

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK

 

Set-lista:

1. Acid Rain
2. Vale of Tears
3. Reality Dream I
4. Lament
5. Hyperactive
6. Driven to Destruction
7. Conceiving You
8. Second Life Syndrome
9. Left Out
10. Guardian Angel
11. Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
12. Egoist Hedonist
13. Wasteland
14. The Depth of Self-Delusion
15. 02 Panic Room
16. River Down Below
Bis:
17. Wish You Were Here (Pink Floyd cover)
18. The Day After