Pages Navigation Menu

NEUROSIS, CONSECRATION – Pogon Jedinstvo, Zagreb

Ostvario se dugogodišnji san mnogih hrvatskih fanova. Iako sam i sam bio u nevjerici da će doći do naših krajeva, Neurosis je svartio do Zagreba i odsvirao jedan od ponajboljih koncerata godine.

Iskreno nisam niti razmišljao kakav bi nastup Neurosis mogli ponuditi, te što bismo uopće mogli očekivati. Atmosfera ispred, a i u samom klubu bila je odlična pa je tako iščekivanje Neurosisa postalo dosta euforično. Beogradski Consecration, koji su nastupali umejsto Correction Housea, stilski spadaju u neki progresivni rock i sa svoja četiri studijska albuma odabrani su kao predgrupa od strane samih Neurosis. Nastupili su sa bogatim i jakim zvukom te su bili odličan uvod onome što nas je očekivalo u nastavku večeri. Odalskom s bine euforija je bila sve veća, a napeto iščekivanje nije prolazilo bez velikih usklika i uzvika.

Nastup Neurosisa počeo je dosta neuobičajeno u odnosu na klasične koncerte sludge/rock/metal žanra. Bez ikakve najave, introa, pozdrava ili uvodnih nota, popeli su se na pozornicu i krenuli sa koncertom. Pjesmom s istoimenog albuma „A sun that never sets“ počeli su koncert i jednio što je trebalo napraviti je prepustiti se tonovima koje su Neurosis proizvodili. Sam početak ponudio je dosta oduševljenja odabirom pjesama, ali kako je koncert odmicao oduševljenje je samo raslo zbog odlične set liste. Ista se sastojala od po jedne stvari sa „Through silver in blood“ te „Times fo Grace“ albuma, a ostatak odsviranih pjesama bile su sa zadnja tri albuma izuzevši „The eye of every storm“.

U deset stvari, koliko ih je odsvirano u nekih 80-ak minuta, zvukom su dokazali i pokazali koliko je važno i bitno izabrati klub koji omogućava ono što Neurosis u principu i predstavlja. U ovoj priči zvuk je neizmjerno bitan dio, a bio je podešen više nego odlično. Svaki instrument čuo se besprijekorno, dobro i istaknuto, a pjesme su zvučale toliko moćno i jako da se oduševljenje naprosto nije moglo skriti. Koncentrirajući se samo na gitare koje u pojedinim dijelovima pjesama sviraju različite dionice, dobila se savršena kombinacija i odličan spoj tonova. Sample-ovi, isto kao i bas gitara upopunjavaju pozadinu gitara, a ubacivanjem snažnog i nadasve jakog bubnja dobio se kako atmosferični, tako i psihodelični ambijent.

Unazad par godina Neurosis više ne koriste projekcije na ekranima instaliranima u pozadini pozornice koje su, nemoguće je poreći, davale posebnu koncertnu atmosferu ali su prouzrokovale previše zamora oko osvjetljenja u klubu. Razlog prestanaka korištenja projekcija je, prema navodima Stevea Von Tilla je bio taj „da ih je puno bendova počelo upotrebljavati pa za njih same više nisu imale toliko smisla“.

Neurosis su posebni i po tome što nemaju interakciju sa publikom, nego jednostavno odsviraju koncert i povuku se sa pozornice. Rezultat je, bez ikakvog pogovora, unikatan. Bio je to odličan koncert sa puno emocija te je ostavio nadasve vrlo jake dojmove i posjetitelje u vjeri da bi se uskoro trebali vratiti.

Tomislav Petr