Pages Navigation Menu

NAPALM DEATH, LIFE CRIME, THE LAST WARNING – P.P.C., Graz

Iako je prošlo nešto više od tri mjeseca otkako su pioniri grind core-a protutnjali ovom regijom, Napalm Death su je odlučili posjetiti još jednom, i ovaj put svratili u obližnji Graz.

Nije bilo klasične sheme s predgrupama pa su im lokalni bendovi bili podrška. Obje predgrupe odsvirale su relativno pristojnu satnicu. Prvi bend, The Last Warning, stilom podsjećaju na kombinaciju između In Flamesa, Machine Heada i death core-a što baš i nije nešto originalno, ali za nastup se može dati prolazna ocjena. Druga predgrupa, Life Crime, svojim stilom više odgovara formaciji koja bi nastupila prije Napalm Death, te su se kao takvi htjeli prikazati u pravom svjetlu. Inače, grind core-aši Life Crime je tročlani bend no ovaj put su se prezentirali kao peteročlani, pa su tako basist i drugi gitarist pridonjeli boljem nastupu i punijem zvuku.

S obzirom da set listom nisu puno odstupali od nastupa u veljači ove godine kada su bili posebni gosti Hatebreedu, ovdje su odradili headlinerski nastup pa su dodali četiri do pet pjesama više.  Napalm Death još uvijek podupiru svoj aktualni album „Utilitarian“ koji je izašao u veljači 2012 godine. Kako to nekad i negdje biva, a ovdje je to bio slučaj, napočetku koncerta nedostajala je ležernost u publici. Počevši nastup Napalm Death su svirkom ublažili ukočenost publike ali ne dovoljno. No uvijek dobro raspoložen, Barney je svojom komunikacijom pozvao prisutne da se približe pozornici, a na razna dobacivanja iz publike reagirao je šaljivim komentarima što je cjelokupnu atmosferu učinio daleko opuštenijom. Klub manjih dimenzija, za trećinu manji od Močvare, glavim protagonistima večeri omogućio je jako dobar zvuk u odnosu na neke veće prostore u kojima sam ih gledao i u kojima su trebali zvučati bolje no što jesu. Mala zamjerka ide na zvuk bubnja, ali pošto se ovdje ne traži savršenstvo zvuka taj detalj ću zanemariti. Sve u svemu nastup od 1:15h pred cca 50-ak okupljenih, odrađen je jako dobro, u stvari super. Upotpunjavanjem određenih dionica pjesama popratnim vrištećim vokalima, Mitch Harris mošanjem i sviranjem gitare kao i Shane Embury mošanjem i sviranjem basa sinkornizirani su do savršenstva i daju svoj maksimum. Uz Barneya i njegov originalni način pjevanja te impresivni performans u obliku”pogo dance” preko čitave bine, cjelinu zvanom Napalm Death, zaokružuje nenadmašni bubnjar Danny Herrera u pozadini pozornice, te se spomenuta četvorka zadužila uljepšati nam večer u čemu je i uspjela.

Napalm Death je bend koji treba gledati kad god se pruži prilika, dakle u različitim klubovima, na različitim festivalima (i većim i manjim) i u svim vremenskim periodima. Time pokazuju svoju kvalitetu i iskrenost u svom poslu, a u tome su najbolji. S toga Napalm Death su retorspektivom svojih klasika pružili još jednu nezaboravnu, mogao bi je nazvati „up close and personal“ večer, uz bolove u vratu i leđima kao posljedice…

Tomislav Petr