Pages Navigation Menu

MOONSPELL, THE FORESHADOWING, ELEINE, PHANTASMAGORIA – Vintage Industrial Bar, Zagreb

Moonspell ZG 1 2016MOONSPELL su se očito poprilično potrudili sa ‘uživo’-promocijom zadnjeg studijskog albuma ‘Extinct’. Nakon prve i ‘službene’ turneje bend je u nekoliko navrata svirao manje turneje popunjavajući mjesta koja su ‘preskočili’ na zadnjim svirkama. Tako je u petom naletu na red došao Zagreb, točnije Vintage Inudstrial Bar. Posjećenost događaja je bila daleko ispod očekivane pa se ne bi mogao koristiti niti politički korektan izraz ‘ugodno popunjen’. Predgrupe koje legendarni Portugalci vode sa sobom bile su daleko od statusa glavnog benda s tim da valja napomenuti kako su jedni ispali kao jako ugodno iznenađenje. Ne znam zašto, no čini se da se u novijem periodu MOONSPELL pokušava progurati u današnje etikete ‘gothic’ metala te ih se pritom baca u koš s bendovima koji, ne da im nisu dorasli, već uopće nisu zaslužili da budu zajedno s njima na pozornici. Gotovo je nevjerojatno koliko je u zadnjih nekoliko godina izronilo trećerazrednih grupacija koje se skrivaju iza bedastog imidža i još gluplje muzike. Sada se već nostalgično prisjećam kada sam zajedno s MOONSPELL-om (pritom ne mislim na festivale, već na regularne koncerte) gledao bendove poput TIAMAT, KREATOR, FLOWING TEARS, WITCHERY… No očito su to bila neka druga i daleko kvalitetnija vremena…

Večer su otvorili stari znalci zagrebačke publike PHANTASMAGORIA. Nisam stigao na početak nastupa, ali unatoč kratkoj satnici mogao se steći jedan zaokružen dojam. Vratili su se stari bubnjar i prateća pjevačica, a bend ima i novoga gitaristu. Sve navedeno je uz poprilično čvrst i nabrijan zvuk dovelo do toga da bend zvuči daleko atraktivnije nego prije. Jednostavno je nestala ‘ravnina’ od koje su znali patiti u prijašnjim nastupima. Kao minus bih mogao navesti forsiranje obrada i nekako držim da bi u ovoj postavi trebali u većoj mjeri početi raditi/izvoditi autorske stvari. Nažalost, za kraj je ostavljena ‘Gimmie! (A Man after Midnight)’ u kojoj je cijeli bend iz tko zna kojih razloga zvučao pomalo izgubljeno. U svakom slučaju, ipak se osjeća neki novi trzajni moment i nekako se čini da ja sada pravo vrijeme da ga bend i iskoristi.

Slijedeća grupacija su bili švedski ELEINE i za ‘to’ stvarno treba pronaći riječi. Prvo, nisam nikad bio u narodnjačkim klubovima, ali nekako mi se čini da bi imidž istoimene pjevačice glatko prošao kao izgled bilo koje cajke. Bend se karakterizira kao symphonic metal. Istina, znaju svirati, no čini se da su ne samo napravili svaki mogući pogrešni korak, već su ih i progurali do krajnjih ekstrema. Baš poput pjevačice koja je uvjerenja ne samo da je reinkarnacija Nefertiti, već i da ima najveći glas na planetu, tako i svaki član benda doslovce svaki zvuk iz svog instrumenta doživljava kao neponovljivu ‘rapsodiju’. U stvarnosti se radi vrhunskom preseravanju bez ikakvog pokrića sa pokojom kompliciranijom dionicom koja bi trebala ostaviti dojam grandioznije simfonije. No osim umišljene ‘cajke’ treba tu navesti gitaristu/vokala koji je između stvari pokušavao zvučati kao istočnjački grof Drakula provaljujući takve bedastoće da se činilo da se radi o vrhunskoj parodiji. Kada se pritom doda ‘osoblje’ benda koji nose lajbeke identične onima na pozornici i iz publike bodre bend, učinilo mi se da se radi o krajnje ozbiljnom poremećaju. Na osobnoj ljestvici najgorih bendova uživo predvođenih pjevačicom prvo mjesto su suvereno držali talijanski THEATRES DES VAMPIRES, no ELEINE su ih doslovce pomeli s trona. Od ovoga se stvarno treba oporaviti.

Eleine - Vintage Inudstrial Bar, Zagreb

Kako se nisam prije susretao s njima, od THE FORESHADOWING sam očekivao nekakav prosječni ‘gothic’, no Talijani su ispali zaista ugodno iznenađenje. Band svira zanimljivu kombinaciju gothica i dooma, ali umjesto spornih i beznadnih dijelova dečki rabe čvrstu riffovsku osnovicu. Frontmen pak ima klasičnu ‘gothic’ boju i dubinu glasa, no zbog načina izvedbe i ‘težine’ nekako više vuče na doom stranu. Radi se o zaista zanimljivoj kombinaciji koja s jedne strane zvuči pitko, dok sa druge pogađa željenu atmosferu. Da se razumijemo, ne radi se tu o nikakvoj spektakularnosti, bend jednostavno ima nešto. Ono što je još važno podvući jest prije svega pohvalna činjenica da članovi doslovce uživaju u sviranju. Ne radi se tu samo o očiglednom broju nastupa uživo, već jednostavno iz benda podjednako isijava nekakva skromnost i uživanje u vlastitoj glazbi. Kao što rekoh, nije neki vrhunski ‘kunst’, ali THE FORESHADOWING opravdano osvajaju na prvu.

FORESHADOWING - Vinatge Inustrial Bar, Zagreb

Za vrijeme nastupa MOONSPELL-a prva polovica prostora se donekle ispunila pa je barem u prednjem dijelu atmosfera postala poprilično dobra. Bend je za prvu stvar odabrao ‘Breathe’ koja je više nego dobro sjela kao ‘otvaranje’ koncerta. Već na samom početku vidjelo se da su članovi odlično raspoloženi te su dobili isto takvu reakciju publike. Moram priznati da sam se prije koncerta najviše bojao zvuka u Vintageu, no isti je bio iznenađujuće dobar. Možda jest bio malo preglasan (posebice u vokalima), no svaki instrument se je čuo poprilično razgovjetno. Pritom posebice mislim na nešto ‘niže’ riffove koji na loše namještenim razglasima znaju biti u potpunosti prekriveni dubljim dionicama bubnjeva. Začudo i pohvalno, gitara je ovdje bila u svakom trenutku lako uočljiva. Baš poput spomenutog raspoloženja samih članova izvedba je bila zaista odlična te sam ostao pozitivno zatečen lakoćom kojom Fernando izvodi energične ‘growlove’. Kad smo već kod izvedbe, ono što sam uočio na prošlogodišnjem nastupu je očito postala i konačna odluka, a ta je da je Pedro sada postao isključivo klavijaturist. S jedne strane, bendu je vraćen nešto iskonskiji zvuk, no opet se čini da bi na trenutke druga gitara mogla dodati i nešto više šusa. S druge pak strane, sada kada je posvećeniji klavijaturama, Pedro je uveo neke manje preinake koje s jedne strane obogaćuju detaljima dok s druge znaju otići u pretjerivanje. Recimo u ‘The Last of Us’ su klavijaturske melodije zvučale nekako kičasto, a one u ‘Medusalem’-u bolje da ne spominjem.

Što se tiče vizualnog dijela svi znamo da pozornica Vinatge Inudstrial Bara nije neka sreća, no lukavom kombinacijom rasvjete donekle se dao dočarati MOONSPELL-ovski izraz. Istina jest da je s obzirom na infrastrukturu bilo teško napraviti išta spektakularnije, no eto fora sa podnim reflektorima uvijek upali. Set lista je kako i dolikuje bendu koji promovira zadnji album bila okrenuta navedenom uratku i činilo se kao da je publika prihvatila ‘novi’ materijal podjednako entuzijastično kao i klasike. Kad smo već kod klasika sa prva dva albuma je (ako se ne varam) odsviran jednak broj stvari kao i sa zadnjeg, dok su neki drugi dotaknuti sa tek po jednom stvari. Nažalost, usprkos prilično korektnoj satnici izostavljeni su osobno neki draži albumi, ali s obzirom da se ne radi o ‘best of’ turneji, zapravo po tom pitanju i ne bi trebalo prigovarati. S druge strane mi je bilo posebice drago što ja za ‘bis’ izvedena ‘Everything Invaded’ koja je sve samo ne zicer. A kada smo već kod ziherana koncert je očekivano završio sa ‘Full Moon Madness’ što je preostalu publiku zajedno sa (već prokušanom, ali uvijek efektnom forom) Fernandovog ‘ritualnog’ udaranja po činelama dovelo do impresivnog završetaka.

Što reći za kraj? Pa zasigurno da se radilo o vrlo dobrom koncertu i da su se MOONSPELL pokazali kao bend koji s lakoćom nastupa uživo i pritom se ne osvrću na broj posjetitelja, već na povratnu energiju. I da, bitno je naglasiti da Portugalci još uvijek imaju neku vibru koja ih čini nešto posebnijima od drugih. Osobno se nadam da će u budućnosti biti okrenutiji malo metalnijom zvuku te da bi se na bilo koji način trebali uzdići iznad trenutne ‘gothic metal kaljuže’ u koju su nesretno ugurani. Jer, budimo iskreni, i u fazama totalnog gubitaka identiteta MOONSPELL su uvijek nosili nekako osobitiju, da ne napišem umjetničku stranu. Zasada je sve to još uvijek tu, no nekako mi se čini da bi bend od menadžmenta i posebice izdavača trebao biti prezentiran na jedan skroz drugi način.

Boris Tintor

Foto galerija MOONSPELL, THE FORESHADOWING i ELEINE

Vintage Industrial Bar, 04/10/2016

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK