Pages Navigation Menu

KREATOR, MANTAR, MOBY DICK, EKTOMORF – Barba Negra Track, Budimpešta

Kreator HU 2016 posterKREATOR su ovog ljeta odlučili svirati nekolicinu koncerata po festivalima, a mađarska ekipa (Hammer Concerts) ih je uspjela dovući do Budimpešte kako bi održali jedan klupski koncert. Iako se tako promovirao, nastup u Barba Negra Tracku nije bio klupski, rekli bi ‘in door’, već na otvorenom. Ovaj koncert se komotno mogao održati i u klubu, no ovo mjesto i sami ambijent dali su posebnu čar i atmosferu. Prostor Barba Negra Tracka smješten je pored prometnice, slično kao da se koncert održava kod ‘petlje’ na zagrebačkoj Držićevoj ulici, ali nešto manjih razmjera te je uistinu super prilagođen za ovakve događaje. Cijeli prostor je vrlo dobro, mogu reći i odlično organiziran, a pri tome mislim na barove, ali i toalete. Barova uistinu ima toliko da bi i veći broj posjetitelja bio uslužen bez dužeg čekanja, a ni na kapacitet toaleta se ne može baš požaliti.

Iako je naglasak ove večeri bio na njemačkim thrash metal velikanima KREATOR-u, nisam očekivao neku pretjeranu zanimljivost ostalih bendova. No, na kraju ispada da su organizatori povukli jako dobar potez i da je ‘line up’ bio pomno i vrlo dobro posložen. ‘Line up’ se dakle sastojao od sedam bendova, a to su bili MOBY DICK, EKTOMORF, REMORSE, MANTAR, CHRISTIAN EPIDEMIC, VESZTEGZAR i naravno headlineri KREATOR. Prvi bend koji sam odgledao bili su mađarski EKTOMORF. EKTOMORF su sredinom 2000-tih bili zamijećeni, svirali i u Zagrebu baš sa KREATOR-om, no kako su stilski više kopija SOULFLY-a, manjom prisutnošću u medijima krenuli su ka zaboravu te pali u neki drugi ili treći plan. Njihov nastup na domaćem terenu izgledao je skroz OK što u prijevodu znači ležerno, dinamično i raspoloženo. Zvučali su upravo onako kakvom stilu i pripadaju, miksu KORN-a i SOULFLY-a, a reakcije iz publike bile su dokaz da postoji i popriličan broj fanova. Odlično uigrani EKTOMORF su na otprilike sredini koncerta postali monotoniji, dok su kraj koncerta obilježile nešto dinamičnije pjesme. Zanimljiv detalj EKTOMORF-a jest da obojica gitarista sviraju na 8-žičnim gitarama, za koje sam smatram da nema potrebe, no da li ga ima to oni najbolje znaju…

Na drugoj, manjoj pozornici smještenoj na suprotnom kraju prostora nastupili su CHRISTIAN EPIDEMIC, blackeri, također iz Mađarske. 40-minutni koncert obilježile su manje tehničke poteškoće u obliku nestanka struje što im je skratilo vrijeme nastupanja. Iako ne odveć maštoviti, CHRISTIAN EPIDEMIC su fanovi black metala i s nekom dozom nostalgije priželjkuju povratak zlatnih dana spomenutog stila što bi im, da su tada nastali, pružilo neke nove mogućnosti. Ovako su svirkom tek odali počast spomenutom razdoblju. Svirka kao svirka ništa posebno, ali se vidio trud i da uživaju svirajući svoje pjesme.

Kreator HU 2016 1 resizePravo iznenađenje zvano MOBY DICK uslijedilo je na glavnoj pozornici netom po završetku mađarskih blackera. MOBY DICK su stari mađarski thrasheri iz Soprona, a datiraju iz ranih ’80-tih godina prošlog stoljeća. U karijeri su imali puno problema, a ’90-tih su doživjeli procvat karijere. Imaju objavljenih 11 studijskih albuma od kojih je posljednji izašao 2014. godine. Tekstovi su također na mađarskom pa je to s jedne strane limitirajući faktor ka internacionalnoj sceni. Neznajući puno o njima, nastup MOBY DICK-a me jako ugodno iznenadio. Otprilike sat vremena koliko im je trajao koncert pametnim odabirom pjesama dinamičnost nije izostala niti trenutka. Naprotiv, i sporije pjesme odsvirane su u pravo vrijeme kako ne bi upali u zamku monotonosti. Zvuk bijaše onaj ‘pravi’ reski, a na trenutke su me podsjećali na hrvatski sastav ZADRUGA. Vidi se da iza sebe imaju podosta održanih koncerata i da komotno mogu uživati status velikana na domicilnoj sceni kojeg definitivno zaslužuju.

Posljednji bend koji je nastupao prije KREATOR-a bili su MANTAR, njemački sludgeri iz Hamburga. MANTAR su također bili ugodno iznenađenje, iako se stilski baš i nisu uklapali u večerašnji ‘line up’. Upravo je to jedan od razloga da su me ‘kupili’. Sporina, rock i sludge jako dobro iskombinirani sa odličnim, vrlo energičnim nastupom zaslužuju daleko više pažnje i veću pozornost od dobivene. Ovaj dvojac izgleda savršeno uvježbano, a još jedan razlog za pohvalu ide pravom ‘live’ zvuku bubnja. Gitarist svojom ‘mašinerijom’ može nadmašiti i neke jače thrash i death sastave. Okrenuti jedan prema drugom tj.bočno prema publici izgledali su kao da razgovaraju dok je bubnjar svojim vrištanjem refrena dao više od pukog bubnjanja. Frontmen visok, žgoljav i žilav, pjevajući s grimasama na licu te skakanjem i razvlačenjem po pozornici naglašavao je svaki odsvirani riff koje je jako osobno proživljavao. Na trenutke su svirajući nešto brže ritmove podsjećali na HIGH ON FIRE, a time su dobili na odlično izbalansiranim i nikako monotonom nastupu. Drugim riječima, odlično.

KREATOR je svoju drugu mladost započeo prije otprilike 12- 13 godina i od tada su sve veći i jači. Koncert u Budimpešti bio je posebno privlačan, na kraju i šarmantan, iz razloga što ne promoviraju novi materijal već znane nam pjesme iz bogate višegodišnje diskografije. Prilagodljivi različitim prostorima i veličinama pozornica KREATOR su pružili klasično dobar koncert. Produkcijski je pozornica skromnija, a KREATOR su još jednom dokazali profesionalnost i fleksibilnost. KREATOR su iz ponuđenoga izvukli maksimum pa je tako scenografija bila na vrhuncu dok je zvuk malo oscilirao. Na početku nastupa nedovoljno jasne gitare sa jačim i istaknutijim plastičnim zvukom bubnja nakon otprilike 2- 3 pjesme su izbalansirani na željeni nivo. Setlistom su obuhvatili skoro cijelu diskografiju dok je s druge strane iznenađenje na koncertu bila pjesma ‘Black Sunrise’ sa albuma ‘Outcast’. Bez obzira što konfete i papirne trake ne pripadaju baš za ovakvu vrstu koncerta, moram priznati da je ispaljivanje istih u publiku bilo poprilično efektno pa su me u datim trenucima podsjećali na koncerte grupe KISS. U sat i pol vremena koliko je i trajao koncert, Mille i ekipa su odsvirali 16 pjesama, a on je cijelo vrijeme prisutne poticao na ‘circle pitove’. Omanji incident dogodio se za vrijeme sviranja pjesme ‘Pleasure to Kill’ kada je redar većim vatrogasnim aparatom na kolicima pokušao ugasiti manji plamen u foto pitu ne misleći da bi pritom trebao biti manje upadljiv i kud-i-kamo brži sa izvedenom intervencijom. No kako god, to nije zasjenilo nastup KREATOR-a niti ih je prisililo na zaustavljanje koncerta. Fascinantno mi je kako Mille nije rezerviran sa pričom, stavom i mišljenjem o trenutnoj situaciji u kojoj se svijet nalazi, već je to još jedan dokaz da KREATOR ne stvara i da nema predrasude prema količini prisutnih, nego iskreno svira ma gdje god gostovali.

Na kraju, ovaj koncert u Budimpešti bio je odličan spoj bendova, starih, novih, sporih i brzih koji je definitivno nadmašio moja očekivanja…

Tomislav Petr

Foto galerija

KREATOR, MOBY DICK, MANTAR, EKTOMORF

@ Barba Negra Track, Budimpešta, 04/ 06/ 2016

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK