Pages Navigation Menu

KORPIKLAANI, TURISAS, TROLLFEST – Tvornica kulture, Zagreb

Korpiklaani @ Tvornica Kulture, Zagreb (9)Nešto manje od tri i pol godine nakon svog posljednjeg nastupa na istom mjestu, tada sa STRIBOG-om i ARKONOM, KORPIKLAANI je na svoju turneju naziva ‘Wayfarers & Warriors Tour 2019’ (ponovno) uvrstio i Zagreb.

Mislim da im je to šesti zagrebački koncert (tu negdje, možda se varam, ali ne puno) i s AMON AMARTH-om su bend koji najčešće, u pravilu na svakoj turneji, posjećuje Hrvatsku.

Pa nas tako niti u ovom slučaju nisu iznevjerili.

S obzirom na to da su sa sobom poveli TURISAS i TROLLFEST, eventualnu prigodu za prednastup nije dobila nijedna naša folk grupa, a i da jeste bilo takvog plana teško da bi se bilo koga ‘uguralo’, jer je koncert za naše prilike počeo neuobičajeno rano – u 18:30 sati.

Koliko se prisjećam, tako nešto sam svojedobno doživljavao na koncertima u Sloveniji koji su znali počinjati u ovo vrijeme, no kod nas baš i ne. Što, naravno, ne znači da toga nije bilo.

A koliko god da se to činili (pre)rano, uz mogućnost da se to previše to vremenski ‘razvuče’, nije baš bilo tako. Večer je imala nekakav kontinuitet, bez previše ‘praznih hodova’, ali i s jednim od najdužih individualnih nastupa na turnejama.

Naime, TROLLFEST je svirao oko 55 minuta, TURISAS nešto oko sat i petnaest, a KORPIKLAANI čak sat i pol vremena.

‘Korekcije’ na stageu izvođene su po planu, sve je počinjalo kada je bilo zakazano, pa je vrijeme doslovce – teklo.

Kako rekosmo, TROLLFEST je startao oko pola sedam, mi ih ‘uhitismo’ na pjesmi ‘Toxic’, obradi hita Britney Spears i odmah postade jasno da se ekipa kao i obično, jako dobro zabavlja.

TrollFest @ Tvornica kulture, Zagreb (2)

Obučeni nekako prigodnije ‘maskenbalsko-fašnički’, no za metal koncert, TROLLFEST je kanalizirao svoj poznati, unikatni i nadasve raspojasani ‘balkan-folk-metal’ u kojem je publika poprilično uživala.

Pjevač Trollmannen pravi je ravnatelj koncerta, lupao je u bubnjeve, pjevao, upravljao bendom, a i publikom, pa koliko god da je, s vremena na vrijeme, sve to skupa više izgledalo kao seoski dernek, nema dvojbe da se veći dio ekipe dobro zabavljao.

Bilo je tu osvijetljenih gitara, glava, instrumenata, bacanja balona, šutke, pa je pola publike čučnulo, pola stajalo/skakalo, i tako naizmjence, i upravo je ta dinamičnost dobrano spasila koncert. Jer pjesme, same po sebi, dosta su generičkog potencijala, lako ‘prizovu’ monotoniju i tek se nekoliko njih, uz spomenutu, ‘Illsint’ ili ‘Kaptein Kaos’, koliko-toliko izdvojilo, odnosno više dojmilo od ostalih.

TrollFest @ Tvornica kulture, Zagreb (5)

Nešto kao ‘grande finale’ bile su, očekivano, završne numere ‘Espen Bin Askeladden’, u kojoj je, najprije, basist poveo vlakić kroz dvoranu, zatim skoknuo nakratko pogledati ima li što novoga kod miks-pulta, pa se vratio kolegama na pozornicu, te ‘Helvetes Hunden Garm’, u kojoj se malo nešto kao zalajavalo ili što već.

Sve u svemu, bio je to jedan ‘kaos’. Pozitivan.

I tako, ono što mi se činilo nekako jedva dobrim, ali i ne baš uvjerljivim uvodom u narodnjačko veselje, kasnije se ispostavilo, postalo je, generalno, najdojmljiviji nastup večeri.

Po 20-ak minuta čekanja uslijedio je uobičajeni ‘ulet’ TURISAS-a, koji je od početka krenuo i ‘jurišom’, ‘As Torches Rise’ i ‘A Portage To The Unknown’ obilovale su bojnim pokličima pjevača Nygårda, a ubrzo se ekipi pridružila i violinistica Caitlin De Ville, koja na turneji mijenja Ollija, odsutnog iz obiteljskih razloga.

Turisas @ Tvornica kulture, Zagreb (6)

Upravo je ona svojom kontinuiranom energijom davala posebni ton koncertu, a promjenom stylinga iz ratnice u dobru vilu i dodatni šarm.

Warpaint na licima performera s vremenom s počeo’topiti’, ne samo zbog vrućine u dvorani, nego i velikog angažmana tijekom svirke, posebice onog pjevačevog, koji je (i) nekoliko puta požalio što tako dugo nisu bili u Zagrebu/Hrvatskoj, pa istaknuo da je publika bolja nego zadnji puta (što bi drugo i rekao  🙂 ).

Usprkos tome, koncert je vrlo brzo, još prije svoje sredine, odnosno negdje oko ‘In the Court of Jarisleif’, postao dosadnjikav, pa niti ‘Battle Metal’ nije ispao zanimljiv kako je znao biti, a završnica uz ‘Stand Up And Fight’, te posebice s uvijek tragičnom obradom pjesme ‘Rasputin’ BONEY M.-a,  jedva probavljiva.

A taman se oko sredine počeo donekle kompetentnije raspoređivati zvuk.

Turisas @ Tvornica kulture, Zagreb (8)

No dobar dio ekipe iz publike mislio je drukčije i glasno tražio bis, koji je stigao i s akustarama ‘The March of The Varangian Guard’ i ‘For Your Own Good’ bio najbolji dio koncerta.

Sve u svemu, jedva nekakav, a svakako – predug koncert.

Setlista:

 1. As Torches RiseTurisas @ Tvornica kulture, Zagreb (2)
 2. A Portage to the Unknown
 3. We Ride Together
 4. To Holmgard and Beyond
 5. In the Court of Jarisleif
 6. Greek Fire
 7. Hunting Pirates
 8. Battle Metal
 9. Five Hundred and One
 10. Stand Up And Fight
 11. Rasputin (Boney M. cover)

Bis:

 1. One More (instrumental)
 2. The March of The Varangian Guard (akustik)
 3. For Your Own Good (akustik)

Iskustva s KORPIKLAANI-jem na nekoliko njegovih zadnjih nastupa (dva sigurno) govore da od njih ne treba više očekivati sjajne koncerte kao nekada.

Uostalom, promijenio se bend, zadnji album ‘Kulkija’ puno je, da tako kažemo, ozbiljniji od većine, posebice od onih iz prošlog stoljeća koji su izgradili bend i dali mu ulogu vodećeg u svijetu narodnjačkog melosa. Promijenila se i publika, ne treba zaboraviti niti to.

Korpiklaani @ Tvornica Kulture, Zagreb (2)

Uz činjenicu da im je zvuk bio dosta slab, neujednačen kroz cijeli koncert, gitare su se, recimo, malo čule, vokali također, ne može se ne uočiti da među tim bendom više jednostavno nema – kemije. Otrcana fraza, znamo, ali najtočnija za opisati ono kako sada izgleda KORPIKLAANI.

Jest da su momci stariji, većina i nešto popunjenija, pa je logika da s dobnim odmakom budu i ozbiljniji (poput Jonnea koji snima drukčije solo albume), ne mogu stalno lokati jurcati po pozornici i publiku polijevati pivom, no nestalo je veći dio spontanosti i zna se učiniti kao da se ‘motaju’ jedan drugome.

Čak i to što Jonne gotovo da ne ostvaruje nikakav kontakt s publikom, što se čini da sve više vremena posvećuje svom ‘outfitu’, i nije toliko važno, no da mu nedostaje gitara to je uočljivo. I njemu i kompletnom soundu.

Gotovo pola koncerta proteklo je dosta monotono, bez obzira na snagu nekih pjesama, a nešto se ipak popravilo od ‘Harmaja’, preko ‘Kotikonnut’, ‘Pilli on pajusta tehty’, pa sve do završne ‘Wooden Pints’ nekako je to bolje izgledalo i zvučalo. Jedva nešto bolje.

Korpiklaani @ Tvornica Kulture, Zagreb (3)

Veći dio koncerta ‘zauzele’ su pjesme s novog albuma ‘Kulkija’ i vezano na raniju konstataciju o publici, jasno je da bend ima određeni dio novih fanova i kod nas, jer su te pjesme većini bile dobro poznate.

Kojoj se vidi da je mlađa i da, iz bioloških razloga, nije mogla pratiti bend prije 10-15 godina.

S druge strane, oni ‘stariji’ nisu baš bili presretni izostankom nekih hit-naslova (što je logički), jednako kao i slabašnom izvedbom onih koji jesu bili uvršteni u set-listu (to nije logički).

Sukladno tome, i atmosfera je među publikom bila je puna dijametralnih suprotnosti, odnosno, bilo je ekstatično-euforičnih momenata, ali i onih kada je, skoro pa u nevjerici, mirno promatrala koncert. Izuzmemo li spomenuti, završni dio.

No da se KORPIKLAANI poštuje i da sat i 20-ak minuta svirke mnogima nije bilo dovoljno, dokaz je i energični poziv na bis, koji je ‘garniran’ gostovanjem Meri Tadić.

Ikona folk-metala, bivša violinistica ELUVEITIE-a, na pjesmi ‘Pivo, pivo’, objavljenoj u jednoj od 14 verzija na različitim jezicima u sklopu Tour Edicije zadnjeg albuma.

Očito ju nitko (ili malo tko (pre)poznaje), što se i sama uvjerila nakon pitanja publici ‘dal’ je se sjeća’, a i izvedba je protekla bez nekih emocija (osim njenih), no s obzirom na to da je, praktički, s granice uletjela na pozornicu, čak i bez tonske probe, još je i dobro sve to izgledalo.

Posebice što su nakon toga ‘Vodka’ i ‘Happy Little Boozer’ zvučale kao ‘alibi’ izvede, a nekako se najspontanijim činio oproštaj od publike po završetku koncerta.

Korpiklaani @ Tvornica Kulture, Zagreb (5)

Set-lista:

 1. Neito
 2. Juomamaa
 3. Korpikuusen kyynel
 4. Aallon Alla
 5. A Man With a Plan
 6. Kallon malja
 7. Harmaja
 8. Kotikonnut
 9. Henkselipoika
 10. Sillanrakentaja
 11. Kylästä keväinen kehto
 12. Lempo
 13. Pilli on pajusta tehty
 14. You Looked Into My Eyes
 15. Wooden Pints

Bis:

 1. Beer Beer (Pivo, pivo verzija s Meri Tadić)
 2. Vodka
 3. Happy Little Boozer

Ipak, svemu usprkos, za vjerovati je da će se KORPIKLAANI rado odazvati na narednoj turneji i opet, poput ‘tvorničke’ večeri, okupiti sasvim solidan broj fanova.

Jer, ‘nobody understand what they sing, but everyone loves it’.

Tekst i fotografija: Ljudevit Cikač – Ciky

Fotogalerija KORPIKLAANI, TURISAS, TROLLFEST

@ Tvornica kulture, Zagreb 12/03/ 2019

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK