Pages Navigation Menu

IHSAHN, NE OBLIVISCARIS, ASTROSAUR – Szene, Beč

Ihsahn Wien 2018 plakat

Bilo bi nepravedno i neprikladno od Ihsahna priželjkivati da sa svojim istoimenim bendom svira pjesme EMPEROR-a ili da se otme situaciji i slučajno odsvira koju. Iako se na prvim solo albumima ‘The Adversary’ i ‘Angl’ može osjetiti nastavak EMPEROR-a, Ihsahn je kreirao glazbu koja ipak ne ide u tom smjeru. No tek se na zadnjih nekoliko albuma može reći da nisu nalik EMPEROR-u, iako ima ne samo dijelova, već i kompletnih black metal aranžmana. Istoimenim projektom Ihsahn si je dao više umjetničke slobode i može dosta istraživati u različtim glazbenim pravcima, za razliku od EMPEROR-a koji mu je s jedne strane bio i ograničavajući faktor. Tako se na spomenutim albumima nalaze pjesme koje su kombinacija od prog-rocka pa sve do popa, ali i black metala. U nekoliko sam navrata gledao Ihsana uživo na festivalima i stilski se u potpunosti ne uklapa u slično okruženje. Ta je vrsta glazbe prikladnija za manje i intimnije prostore, kao što je to bečka Szene. Upravo tu se može stvoriti potreban ambijent i osjetiti prava dimenzija njegovih aranžmana.
Ihsahn homeslider 2018 Kao posebni gosti turneje nastupili su norveški ASTROSAUR. Tročlani instrumentalni sastav svira vrstu prog-rocka s primjesima post-rocka te su na nekim djelovima pjesama uvrstili jazzerske i blueserske dionice s dinamičnim heavyjem pa čak i doomom. Uglavnom, nisam čuo za njih sve dok nisu bili najavljeni kao sudionici ove turneje te sam ih išao provjeriti. Već mi je studijski uradak bio vrlo zanimljiv pa su me dodatno zainetersirali da ih pogledam uživo. Uživo su podosta drukčiji radi zvuka, dok u nastupu vibrira neka druga energija, naravno bolja. ASTROSAUR su uspjeli bez obzira na dužu minutažu pjesamaa održati dinamičnost koncerta. U 30 minuta dobro su se prezentirali svirajući i jednu pjesmu od RADIOHEAD-a, a prenaglašeni bas u cijelom spektru mogli su malo bolje iskontrolirati. Na kraju, ASTROSAUR su vrlo dobro ‘sjeli’ kao prvi bend večeri tj. kao ‘openeri’.
NE OBLIVISCARIS, Szene, Beč 09/11/2018 Drugi bend bili su australski NE OBLIVISCARIS. Iako sam ih prije nekoliko godina gledao kao predgrupu ENSLAVED-u, nisu mi baš dobro sjeli. Zašto? Dečki se trude i tu se nema što prigovoriti, no stilski su totalni čušpajz. Kombiniraju sve i svašta, od black metal vokala do ‘cleana'(u bendu su dva pjevača), od sporih i melodičnih dijelova pa do vrlo brzih, uključujuči i blast beatove. Violina je podosta prisutna kod ‘clean’ vokalnih dionica. Jednostavno rečeno, ovo je sukob stilova. Uživo su odlično uvježbani i uigrani te je bez obzira na sve spomenute boljke nastup održan gotovo pa odlično, s puno energije i volje, dok je zvuk bio skoro pa odličan. No šteta je što ne pripadaju nekom od stilova ili barem da na kombinaciju stilova obrate malo više pažnje kako bi se ipak malo više definirali. Jer dobru ‘live’ predstavu vrlo lako unište kombinacijom s 10-ak glazbenih pravaca.
IHSAHN, Szene, Beč 09/11/2018Ihsahn je koncert otvorio vrlo impresivno. Uz zvukove intra prve pjesme zadnjeg albuma jaki reflektori u pozadini snopom svjetlosti ‘šarali’ su s desna na lijevo i uvodili nas u prve taktove nastupa. Zaboravio sam da Szene ima odlično osvjetljenje pa su me ovim početkom još više zaintrigirali za nastup kojim su Ihsahn i bend obećavali poprilično puno od samog i upravo zbog samog početka. Ono što me uvijek impresionira kod bendova jest kad se obrati pažnja na set listu i želi prezentirati novi uradak na pravi i dostojan način. Naravno, tu ima puno detelja na koje treba obratiti pažnju, no Ihsahn je po tom pitanju iskusan lisac. Nakon prve tri pjesme s novog albuma ‘Ámr’ uslijedile su stvari s malo starijih albuma, no ako se ne varam, nije se dotakao prva dva. S jedne strane to je malo čudno, no ipak se ne treba pretjerano zapitkivati zašto jer je napravio vrlo solidnu retrospektivu od trećeg do šestog albuma. Iako nisam došao tražiti zvučne pogreške, upravo zbog odlično izbalansiranog zvuka vjerodostojnost ‘live’ izvedbe svih pjesama bila je izvanredna. S jedne strane, baš zbog zvuka kakav su imale predgrupe imao sam neku vrstu predrasude koja dolazi s praksom, a to je da kad ‘headliner’ krene s nastupom, sve se pojača preko mjere. Vrlo brzo je došlo do izmjene energije i kako je koncert odmicao, postignuta je odlična atmosfera u publici, a ista se reflektirala i na protagoniste večeri. Spajanjem pjesama krajem prve polovice koncerta dostigli su vrhunac nastupa i stvorili dojam da nema odrađivanja. Tijekom nastupa Ihsahn i ekipa su dokazali da nema švercanja, a lakoćom sviranja pokazali su da im je nastupanje uživo pred skromnim auditorijem Szene pravo guštanje. Ihsahnovim vokalnim dionicama nema se ama baš ništa za prigovoriti. Kao prvo, oba glasa, i ‘clean’ i ‘rough’, toliko su snažni, definirani i odrješiti da sam se u par navrata priupitao koliko ga to šaltanje iscrpljuje. A drugo, kroz cijeli nastup, a pogotovo na kraju dalo se zaključiti da nije bilo štednje po tom pitanju, a pogotovo po pitanju pjevanja. Ihsahn je multi-instrumentalist pa u studiju skoro sve sam i svira i snima. No za nastupe mu trebaju vrlo dobri glazbenici, a  uglavnom bili članovi benda LEPROUS koji su nedavno nastupali i u Zagrebu. Ihsahn je znao mijenjati ‘live’ muzičare pa su na ovoj turneji to bili neki mlađi ljudi, između ostalog i gitarista iz ASTROSAUR-a.

Naposljetku, večerašnja je predstava uistinu bila drugačija i posebna. Za atmosferu koja je zavladala u publici uvelike su zaslužni odlično uigrani i uštimani IHSAHN bend, a dužinom samog koncerta i dojmom lakoće sviranja vratili su me u dane kada je metalom vladao poseban i jedinstvani naboj koji se mogao osjetiti samo na takvim i sličnim predstavama.

Tomislav Petr

Fotografije ustupila Uta A. Werweiss i ovim putem joj se zahvaljujemo

Fotogalerija IHSAHN, NE OBLIVISCARIS, ASTROSAUR

@ Szene, Beč 9/ 11/ 2018

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK