Pages Navigation Menu

CANNIBAL CORPSE, UNFOUND RELIANCE, CARNOSUS – Boogaloo, Zagreb

Cannibal Corpse @ Boogaloo, ZagrebMetalna sezona u Zagrebu za svoj ‘dvoranski’ završetak već godinama nudi značajna imena, pa se ta tradicija nije iznevjerila niti ovoga puta.

Tri godine nakon Vintage Industrial Bar-a, ikone death metala CANNIBAL CORPSE ponovno su stigle ‘opipati bilo’ svojih hrvatskih fanova. I niti ovoga puta nitko s obje strane, takav je dojam, nije otišao razočaran.

Iako, ne gledamo li nužno fanovski, nastup CANNIBAL CORPSE-a bio je više rutinski, bez previše energije, emocija, prisnosti, čak i tečnosti. Točno onoliko koliko treba ne bi li se održao kultni status. Neki bi rekli da su koncert odradili na autopilotu, no rutina je nekako prihvatljivija forma.

A da to neće biti neka dojmljiva večer pokazala su i dva uvodna švedska benda, UNFOUND RELIANCE i CARNOSUS.

UNFOUND RELIANCE iz Karlstada mladi je bend, postoji nekih šest godina, uz par singlova ima i EP ‘A Layered Mind’, a budući novi album, valjda bude logičan slijed.

Imaju i ponešto koncertnog iskustva, svirali su i s IN FLAMES, koji su im i najočitija glazbena poveznica. Melodični death, metalcore, thrash i heavy stilska je kombinacija koju isporučuju, a najjača je spona pjevač Andrew Johansson, s dosta dobrim vokalnim varijacijama, od onih grubo-osornih, preko zagrobno-katastrofičnih, sve do finih pomirljivo melodičnih linija. K tome, dosta lako ostvaruje kontakt s publikom, pa je i stoga kompletan nastup bio solidno prihvaćen.

Unfound Reliance @ Boogaloo, Zagreb

Za razliku od onoga CARNOSUS-a, koji je u početku privukao dobar odaziv publike, no već nakon 2-3 pjesme dio nje, kako je došao, tako je i (mirno) otišao. A to dovoljno govori o bendu, koji kombinira death i thrash metal s hardcoreom, dakle, dosta žestoko, na momente brutalno, no poprilično nezanimljivo, neambiciozno sviranje i ne baš stručno vođeno od strane pjevača.

Carnosus @ Boogaloo, Zagreb

I CARNOSUS, poput UNFOUND RELIANCE-a, ima par singlova i jedan EP (‘The Universal Culmination’), razdvaja ih ‘godina proizvodnje’ (2011.), a spaja bubnjar Nicklas Åkerlund.

Uobičajeno je, neko vrijeme već čak i kod nas, da se satnice pridržavaju svi, pa je tako bilo i u ovom slučaju, zanemarimo li zanemarive 4 minute kašnjenja CANNIBAL CORPSE-a, koji je ‘startao’ u 22:09 h.

Koncert je počeo bez uobičajenih dramaturških intrioziranja, dosta sporijim tempom i onako, jedva zainteresirano, s tri pjesme novog albuma ‘Red Before Black’ (‘Code of The Slashers’, ‘Only One Will Die’, ‘Red Before Black’), koje su same po sebi umjerenijeg tempa.

Cannibal Corpse @ Boogaloo, Zagreb

U početnom je dijelu nastupa gotovo najzanimljivijim ispao ‘prodor’ jednog fana na pozornicu i njegov skok u publiku, nakon kojega su i redari i bendov ‘crew’ bili više na oprezu, a u nastavku nije bilo previše brutalne energije kakva se očekuje od b(r)enda ovakvog renomea, a posebice glazbenog izričaja.

A bilo je za to mogućnosti unutar set-liste, koja je kakav-takav balans između novijih i nešto starijih stvari (‘Devoured by Vermin’), no katkad se stjecao dojam da su neke odsvirane u ‘alibi’ varijantama.

K tome, nekoliko odužih pauza među pjesmama opasno je nagrizalo kontinuitet nastupa, pa je publika katkad uzela stvar u svoje ruke, ‘pogurala’ bend i podigla atmosferski ugođaj. Bilo je stvarno pakleno vruće i sparno, usprkos dobrom ventilacijskom sistemu, pa je ‘uzimanje’ zraka i ‘vožnja u trećoj’ ispalo donekle razumljivo.

Cannibal Corpse @ Boogaloo, Zagreb

George ‘Corpsegrinder’ Fisher se tek u nekoliko navrata ozbiljno obratio fanovima, nedovoljno da drži atmosferu kontinuirano plamtećom i nabrijanom, pa je veći dio publike, izuzev ekipe u prvih nekoliko redova koja je ‘ispustila’ dušu (‘figurativno’), a i razbila pokoji nos (doslovno), neke dijelove koncerta doživljavao dosta suzdržano.

Više momenata poput onoga kada je izazvao ekipu na ogled u ‘headbangingu’ i očekivano odnio ‘pobjedu’ nesumnjivo bi dali jači intenzitet nastupu, bolju dekoraciju i dublji dojam.

Zvuk je bio relativno dobar, izuzmemo li uobičajena podešavanja na uvodnim pjesmama i poneko ‘pucanje’ tijekom koncerta, a usprkos zavidnoj razini distorzija, gitare baš i nisu dale sve što znaju i mogu.

Cannibal Corpse @ Boogaloo, Zagreb

Pat O’ Brienova zamjena Erik Rutan (HATE ETERNAL) očito se još uhodava, metodičkim bubnjevima nedostajalo je žara, no zato su Corpsegrindeovi vokali i ‘glavomlat’ bili na svom mjestu – zaštitni znak svih bendovih nastupa.

Sve je to tako, s vremena na vrijeme skoro pa ravnodušno prolazilo do pred sam kraj nastupa, do zadnje tri stvari, kada su u CANNIBAL CORPSE i publika doslovce – razvalili. ‘Make Them Suffer’, ‘Stripped, Raped and Strangled’ i ‘Hammer Smashed Face’ ponudili su upravo ono što velika većina prethodnih nije, dakle suštu suprotnost svega do sada iznesenog.

Bend i publika su eksplodirali, eruptirala lavu koja je od početka koncerta bila spremna da ‘grune’, pa je takvo finale učinilo nastup sasvim prihvatljivim.

Cannibal Corpse @ Boogaloo, Zagreb

Istina, vidjesmo i boljeg death metala, no sresti ikone kakve su CANNIBAL CORPSE uvijek je dobro, uvijek je čast i zadovoljstvo. Pa im se iz tih razloga, a i zbog stvarno teškog, zgusnutog zraka u dvorani (začudo, nije se našlo pametnjakovića koji bi pušili), malo i zbog ‘potrošenosti’, kroz dio manje dobrih stvari i može progledati kroz prste.

A s druge strane, publici, u kojoj je bilo fanova svih generacija, bilo je poprilično dobro na koncertu, dala je koliko može, dio nje još i više, a to je bit svakoga od njih.

Podsjetimo li se da su nedavno mogli vidjeti i SIX FEET UNDER, može se reći da je death metal publika u ovom dijelu godine dobila poprilično razloga za zadovoljstvo, a koliko znamo, niti jesenski dio ne bi je trebao razočarati.

No o tom – potom.

Tekst: Ljudevit Cikač – Ciky

Fotografija: Božidar Breški

Fotogalerija CANNIBAL CORPSE, UNFOUND RELIENCE, CARNOSUS

@ Boogaloo, Zagreb 26/06/ 2019

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK

 

CANNIBAL CORPSE setlist: 

 1. Code of the Slashers
 2. Only One Will Die
 3. Red Before Black
 4. Scourge of Iron
 5. Staring Through the Eyes of the Dead
 6. The Wretched Spawn
 7. Devoured by Vermin
 8. Unleashing the Bloodthirsty
 9. Gutted
 10. Kill or Become
 11. A Skull Full of Maggots
 12. Evisceration Plague
 13. Firestorm Vengeance
 14. Death Walking Terror
 15. I Cum Blood
 16. Make Them Suffer
 17. Stripped, Raped and Strangled
 18. Hammer Smashed Face