Pages Navigation Menu

BLACK SABBATH, SOUNDGARDEN – Königsplatz, München

Iako nisam pobornik velikih koncerata na kojima nastupa jedan do dva benda, moram priznati da je odabir minhenskog Königsplatza bio pun pogodak. Za razliku od otvorenih nastupa koji se najčešće događaju na poravnatim livadama ili prenamijenjenim asfaltnim pustarama, Königsplatz je bio, na neki način, uklopljen u sam događaj. Tako je lijevi dio trga, odnosno veliko ulazno stepenište muzeja bilo pretvoreno u tribinu te je zbog arhitekture samih građevina, koja se uvelike oslanja na grčki stil, cijeli događaj poprimio arensko-spektakularni ugođaj.

Königsplatz, Munich - Black Sabbath (1)

Jedini bend koji je te večeri nastupio uz Black Sabbath bili su Soundgarden i mislim da neću pogriješiti ako napišem da su se našli u poprilično čudnoj situaciji. Međutim, problem nije ležao u činjenici da su se našli u ulozi ‘uvodnog’ benda, već jednostavno nisu zanimali poveći dio publike. Opet, važno je napomenuti da je ista reagirala poprilično džentlmenski i nagradila ih pljeskom pri završetku svake pjesme.

Soundgarden 2014 - Königsplatz, Munich

Ono što je bilo čudno jest da je zvuk na samom početku bio poprilično tih tako da je prva stvar protekla u ozračju koje je više sličilo kućnom slušanju glazbe doli rock koncertu. Dojam se počeo popravljati ziheraškom nizom ‘Spoonman’ i ‘Rusty Cage’ dok je s narednom ‘Outshined’ izgledalo kao da je sve sjelo na svoje mjesto. No nakon što je oko polovice nastupa uslijedila ‘Black Hole Sun’ nisam mogao prijeći preko osjećaja da se atmosfera u potpunosti rasplinula. Jednostavno je izgledalo kao da je došlo do nepovratnog izbijanja naboja i koliko god to suludo zvučalo, bilo bi neopravdano kriviti Soundgarden zbog toga. Iako bi se moglo i prigovoriti  vokalnoj izvedbi nekih dionica, prije bi se moglo reći da su se Soundgarden našli na krivom mjestu u krivo vrijeme. Usprkos tome što ih je publika opetovano nagradila pljeskom, čisto sumnjam da je možda više od 15-20% posjetitelja znalo nešto repertoara osim par daleko najrazvikanijih hitova. Pred ‘svojom’ publikom i u manjem prostoru Soundgarden bi ostavili u potpunosti drugačiji dojam.

Soundgarden 2014 - Königsplatz, Munich (2)

Začudo, na Black Sabbath se nije trebalo dugo čekati te sam ostao zapanjen gotovo ekstatičnom reakcijom posjetitelja prilikom otvarajuće ‘War Pigs’, posebice ako se ima u vidu da je publika bila sačinjena od, uz neizostavnog pomlatka, većinom ’50plus’ godišnjaka te da pozitivna atmosfera nije nimalo splasnula do kraja nastupa. Sam koncert je pak, od set-liste preko rasvjete i dodatne multimedije bio vrlo lukavo posložen.

Black Sabbath 2014 - Königsplatz, Munich

Gotovo sam uvjeren da je raspored stvari bio podređen Ozzyu, odnosno između bržih i zahtjevnijih pjesama bile su posložene one koje su vokalno jednostavnije za izvesti, ili su u tu svrhu bivali ubačeni duži gitarski/bas uvodi te neizostavni bubnjarski solo. Što se same rasvjete tiče, za ovakav tip događaja, može se reći da je pozornica bila poprilično minimalistički opremljena, dok je naglasak bio postavljen na projekcije koje su se odvijale na površini cijelog stražnjeg ‘zida’ pozornice te su postigle vrlo jednostavan, ali zato impresivan efekt. Početkom koncerta ‘zid’ je bio podijeljen u tri jednake površine te je u središnjoj bio ‘prijenos’ koncerta dok su se u druge dvije prikazivale mahom probrane isječke iz starijih filmova i dokumentaraca. Kako je koncert odmicao, tako se širila slika koncerta da bi na kraju zauzela i cijeli stražnji prostor pozornice. Projekcije su tematski pratile nastup, što atmosferom, što tekstovima i odlično su podcrtavale svaku stvar. Osobno, prigovor bih uputio jedino odabiru materijala za ‘Fairies Wear Boots’ jer teško da mi uz tu stvar padaju na pamet fetish/latex/gothic modeli ma koliko iste dobro izgledale.

Black Sabbath 2014 - Königsplatz, Munich (8)

Nisam siguran da li se radi isključivo o osobnom dojmu, ali dobrim dijelom od početka nastupa zvuk se činio poprilično neobičnim imajući u vidu da se radi koncertu na otvorenom. Teško bi se moglo reći da je bio loš nego sam više imao osjećaj da fali donji dio spektra, odnosno da je bas pomalo odrezan. Usprkos tome što su Geezerove fenomenalne bas dionice i bas-bubnjevi čuli besprijekorno nekako je nedostajalo onog pravog bas-udarca. Kako se koncert bližio kraju dobio sam dojam da se zvučna slika ne samo popunila već i lagano poglasnila pa bi se eventualno moglo zaključiti da je iskorišten prokušani stari trik pojačavanja zvuka proporcionalno kraju koncerta

Black Sabbath 2014 - Königsplatz, Munich (4)

Što se tiče samog benda i izvedbe moglo bi se zaključiti stvari funkcioniraju poprilično dobro. Kao najslabija karika se pokazuje Ozzy no, budimo iskreni, rijetko tko je mogao očekivati nešto drugo. U podosta trenutaka, poput odviše loših ispada iz tonaliteta ili ritma u ‘N.I.B.’ ili ‘Age of Reason’, Ozzy doista nije mogao pratiti ostatak benda no zbog konstantnog motiviranja publike, karizme i neprekidnog truda, nesumnjivo se nameće kao jedan od frontemena kojemu se vrlo lako mogu, koliko god se to činilo neobično, oprostiti ponekad loše izvedene dionice.

Što se bubnjeva tiče umjesto originalnog Bill Warda, odnosno Brad Wilka sa zadnjeg studijskog albuma, na turneji već neko vrijeme tu ulogu preuzima Tommy Clufetos. Nije da inače aktivno i sa posebnim naglaskom uživo osluškujem bubnjare ali nekako mi se činilo da spomenuti sa tehničke strane odrađuje sve bez problema no da mu, iz drugog kuta, nedostaje nekakav rockerski štih. Inače sam uvijek doživljavao Black Sabbath muziku kroz atmosferu svih instrumenata no na mihenskom koncertu mi se navedena zbog zvuka bubnja činila pomalo okljaštrenom.

Black Sabbath 2014 - Königsplatz, Munich (3)

Opet, ako se gleda na koncert kao cjelinu uzimajući pritom u obzir mjesto održavanja i gotovo fanatičnu atmosferu u publici bilo bi suludo zaključiti da se nije radilo o ičemu drugom doli do iskonskom heavy metal spektaklu. Istina jest da se na zub mogu uzeti navedeni nedostaci ili zlurado naglašavati očito vidljive godine no imajući kroz što su sve originalni članovi prošli ili, poput Tony Iommija, nažalost prolaze ne može ništa drugo reći doli da se radi o rock i metal ikonama. Nastup na Königsplatzu ne samo da je potvrdio taj status već se bez ikakvog sustezanja može reći da je ujedno i potvrdio status nenadmašenih očeva žanra.

Boris Tintor

 

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK

Fotografije ustupio: Hrvoje P.