Pages Navigation Menu

AMORPHIS, HAMFERD – Tvornica kulture, Zagreb

Amorphis ZagrebIako je koncert bio smješten u velikoj dvorani Tvornice kulture mora se priznati da posjetitelja baš i nije bilo odviše. Prostor je bio pregrađen tako da su bendovi mogli iskoristiti sav potencijal veće pozornice a fanovi pak nisu imali osjećaj da se nalaze u više nego polupraznoj dvorani. Na svu sreću navedeno nije utjecalo na atmosferu već je ista bila zapravo jako jako dobra.

Kao predgrupa su nastupili Hamferð čiji stil oscilira od doom metala do,za moj ukus, odviše melodičnih dijelova popraćenih čistim vokalnim dionicama. No unatoč tome Hamferð imaju osjećaj za stvaranje prave doomerske atmosfere i to sa prilično beskompromisnim stavom posebice naglašenom u trajanju stvari. Potonje očito nije baš najbolje sjelo većini Amorphis fanova pa se je broj posjetitelja nakon početnog ushita poprilično smanjio. Svejedno, za fanove recimo November’s Doom i bendova koji se, uspješno ili neuspješno, vrte oko takvog izraza Hamferð je grupacija koji bi, ukoliko dosada nisu imali prilike, trebali poslušati. Što se tiče izvedbe uživo ista je bila poprilično korektna, zvuk tek prosječan, bend poprilično statičan što i nije veliki minus s obzirom na žanr. Što se tiče imidža koji se sastoji od nošenja odijela i najava stvari ‘u pola glasa’ na početku bi se takav pristup možda i doimao simpatično no sa vremenom je sve više izgledao usiljeno. Iskreno, nekako mi se čini da je ta fora sa odijelima u metalu  zadnji put upalila Ackercockeu.

Za vrijeme nastupa Amorphisa više stvari su se promijenile nabolje. Prostor je postao poprilično ispunjen i to gotovo isključivo dobro raspoloženim fanovima benda pa je u skladu s tim atmosfera postala potpuno drugačija. Gledano sa tehničke strane bend uživo funkcionira bez greške no i to je nešto na što smo odavno navikli. Kao i svaki put dosada nemoguće je ne spomenuti i pohvaliti pjevača Tomia koji osim zaista odlične izvedbe growl i čistih dionica kako pojavom tako i ponašanjem naizgled ‘hladnom’ ostatku benda daje jedan poseban i pomalo karizmatičan štih. Što se tiče publike, teško da bi se mogla navesti stvar na koju nisu zdušno reagirali tako da je cijeli događaj odisao jednom prisnom i ugodno-melankoličnom atmosferom i baš taj zadnji detalj je zaslužan da se koncert sa lakoćom okarakterizira posebnim. Iako stoji činjenica da je u popisu tvari preskočen velik dio značajnih albuma, s obzirom na malo prije spomenuti atmosferu teško bi se moglo reći da je bilo mjesta za bilo kakvo razočaranje. Međutim ono čemu bi se svakako i nažalost opravdano trebalo prigovoriti je bio poprilično loš zvuk. Istina, ne može se reći da se svi instrumenti nisu čuli ali osjećaj nekakve prigušenosti viših tonova konačnog miksa te velike glasnoće s druge strane su na momente doveli do dojma nerazumljivosti.

No, kao što napomenuh, atmosfera koju su stvorili posjetitelji i, prije svega, frontmen vrlo lako su odagnali navedene nedostatke.  Da su postojali uvjeti da se događaj održi u manjem klupskom prostoru vjerojatno bi se radilo o jednom od najboljih koncerata ove godine.

Boris Tintor

LINK LINK LINK