Pages Navigation Menu

CONCEPTION – State Of Deception (Conception Sound Factory/SAOL)

Conception_StateOfDeceptionPrelazak pjevača Roya Khana u KAMELOT, koji se dogodio 1998. godine, prekinuo je jednu vrlo ambicioznu i zanimljivu, a nadasve kvalitetnu priču zvanu CONCEPTION. Naime, bend je u kratkom roku snimio četiri vrlo dobra albuma koja su pokazala i dokazala da Norveška osim black metala svijetu ima još štošta (progresivnoga) za ponuditi.

No dogodilo se to što se dogodilo, bend je (tada) završio svoju priču, uslijedilo je 12 iznimno uspješnih Khanovih godina u KAMELOT-u u kojima se potvrdio kao sjajan kreativac, a nadasve prometnuo u jednog u najboljih vokala metalnog svijeta.

Sve tako do 2010., kada je na turneji imao određenih problema s glasom, moguće i procijenio da mu KAMELOT postaje prevelika obveza, pa je polako počeo nestajati, sve do momenta dok nije u potpunosti nestao.

Da bi se nakon mjeseci šutnje, u travnju 2011. oglasio najavivši kako je njegova priča s KAMELOT-om došla do svoga kraja. Godine nakon toga nije se oglašavao, dolazile su tek šture, manje ili više, neprovjerene informacije koje su govorile da se na sjeveru Norveške povukao u mirnoću obiteljskog života te da je angažiran u crkvi.

Conception_Press-Shot

A tada se dogodio travanj 2018. i objava emotivne balade ‘For All’ na YouTubeu, koja je sve njegove fanove digla na noge.  Nije se baš dogodilo ono što je većina očekivala, a to je povratak u KAMELOT, no i skoro potvrđivanje povratka CONCEPTION-a bio je pravi melem na ranu svima kojima je glazbeni život bez tog čarobnjaka bio teško zamisliv.

No da ne bi ispalo ako je u ovoj priči sve važno vezano uz Khana, treba reći da je jednako snažna osovina benda gitarist (i producent) Tore Østby, koji je po raspadu CONCEPTION-a napokon bio pronašao više vremena i s Jørn Landeom i Arkom snimio prije 20-ak godina dva sjajna albuma (‘Ark’ (1999) i ‘Burn The Sun’ (2001)).

Dakako, tu je i standardna ritam sekcija Ingar Amlien (bas, Crest Of Darkness) i Arve Heimdal (bubnjevi), te je tako ‘all-star’ formacija benda krenula dalje u punom sastavu.

Kako se radi o bendu, a prije svega glazbenicima s dugogodišnjim iskustvom (i neupitnim znanjem), u nastavak priče krenulo se sustavno, lagano, bez ikakvih pompi, a da bi se moglo dogoditi dosta dobroga nagovijestio je, najprije, preklanjski singl ‘Re:Conception’, pa onda EP ‘My Dark Symphony’, koji je donio nekoliko vrlo zanimljivih pjesama uokvirenih u jednu složnu progressive-power metal cjelinu poprilično nadahnutu orkestracijama.

Bio je to dobar ‘spin’ za ‘State of Deception’, koji je prekinuo 23 godine dugu bendovu diskografsku pauzu. I to na poprilično dobar, čak vrlo dobar, način. ‘State of Deception’ je eklektično djelo mračnog ambijenta s nikad utjecajnijim i uvjerljivijim, glasnijim i raslojenijim gitarama otkad je CONCEPTION-a, iznimno snažnih i robusnih ritam sekcija i intenzivnih, te također, nikad uvjerljivijih, monumentalnijih teatralnih orkestracija (Lars Andre Kvistum, Lars Christian Narum).

Svaki taj ‘ugradbeni element’ u kompletnosti i svoj svojoj kompetentnosti implementiran je u segmente idejnog koncepta ove priče, pa su tako Khanovi ekspresivni vokali ‘baršunastih boja’ dobili još više slobode u izražavanju, te ih i ovoga puta dobivamo u punom sjaju. Jednako u raznježenim, emotivnim obraćanjima, kao i u zamišljeno – melankoličnim, u dramaturški naglašenim, a napose u kaotičnim, agresivno-razdražljivim intonacijama.

Conception_Band

Duboki, (s)misaoni, realistični i osobni tekstovi, koji pokazuju ranjivost i emociju, strah, ali i prkos i hrabrost, ali i dominantnu samouvjerenost, tako kroz Khanove vokalne interpretacije u potpunosti dolaze do izražaja.

Recimo, dok je ‘My Dark Symphony’ djelovao elegantnije i raspoloženije, ‘State of Deception’ je bombastičniji, težeg, napetijeg dramaturško-kazališnog ambijenta, energičniji je, vještiji i pokretniji, u puno momenata i realističnije-suroviji album.  Što ga, dijelom, razlikuje i od bendovih izdanja 90-ih. CONCEPTION je, nedvojbeno, uspio pronaći i otkriti sam sebe, a da se na tom putu reciklirao taman koliko je bilo nužno.

Intro ‘In: Deception’ manje-više je klasičan epsko-dramaturški uvod, a ‘Of Raven And Pigs’ kompleksnija stvar ispunjena neobični(ji)m ritmovima, poprilično uznemirujuće-kaotične forme, s naglašeno glasnim gitarama (solo-rotacije), rastezljivim ritmikama i kombinacijom pomirljivih sa srditim Khanovim pjevanjima koji joj, uz gitarističku energičnost, dodaju notu kontrolirane agresije.

‘Wayward Broken’ i ‘Anybody Out There’ otužne su pjesme srednjeg tempa s lijepim pratećim pjevanjima Aurore Amalie Heimdal i elegantnim pratećim orkestracijama, dok balada ‘The Mansion’, u kojima Khanove emotivno-otužna pjevanja svojom senzualnošću podupire Elize Ryd iz AMARANTHE, priziva sjećanja na neka prošla vremena iz doba KAMELOT-a.

‘By The Blues’ je energična pjesma jasnih hard rock karakteristika, a ‘She Dragoon’ prog-power je numera koja na momente ‘povuče’ na rana izdanja benda. Re-masterizirana verzija ‘Feather Moves’, prvotno objavljena na singlu ‘Re:Conception’, mekanija je pjesma srednjeg tempa i melankoličnog gothic ambijenta u kojoj u potpunosti do izražaja dolazi Khanova vokalna raskoš i svojom formom više nego pogodna za ‘zatvaranje albuma’.

Albuma kojemu su kvalitativno ujednačene, a vanjskim i unutarnjim strukturalnim izgledom uglavnom različite pjesme konzistentne građe, ključna karakteristika. A ključan nedostatak još jedna pjesma. Recimo, nešto poput ‘My Dark Symphony’.

No svejedno, ‘State Of Deception’ je, uz PSYCHOTIC WALTZ i njihov, također povratnički album ‘The God-Shaped Void’ nešto najbolje što je metal ponudio u prvoj trećini 2020.

Mračan, misaoni, hrabar i očekivano zreo album kakav nedostaje prog-power sceni ovog vremena. Pa i metalnoj, općenito.

Ocjena 8 / 10

Ljudevit Cikač – Ciky

 

Popis pjesama:

  1. In: Deception 1:46
  2. Of Raven And Pigs 4:46
  3. Waywardly Broken 4:38
  4. No Rewind 3:12
  5. The Mansion 4:36
  6. By The Blues 4:00
  7. Anybody Out There 5:25
  8. She Dragoon 4:56
  9. Feather Moves (remastered) 6:04

 

Postava:

Roy Khan (v) Tore Østby (g) Ingar Amlien (b) Arve Heimdal (d)

Discografija:

The Last Sunset (1991) | 2. Parallel Minds (1993) | 3. In Your Multitude (1995) | 4. Flow (1997) | 5. State Of Deception (2020)