Pages Navigation Menu

ART AGAINST AGONY – Shiva Appreciation Society (SAOL/Vault records)

ArtAgainsAgony_ShivaIznimno zanimljiv, no široj publici manje ili totalno nepoznat bend, možda čak bolje reći umjetnički kolektiv, ART AGAINST AGONY,  počeo je karijeru 2012. u Stuttgartu kao instrumentalni progresivni metal / jazz bend.

Osim svojih eksperimentalnih glazbenih nastojanja, projekt se usredotočio i na fotografsku i videografsku, kao i na izvedbenu umjetnost, poput sudjelovanja na eksperimentalnim izložbama, a producirao je svoje ‘random-art’ video serije na Youtubeu ili svoju foto-seriju ‘ars-gratia-artis’ na internetu. Svi članovi projekta nose maske kako bi pokrili svoja lica, jer filozofija ‘umjetnosti protiv agonije’ svaki fokus na tjelesne značajke smatra beznačajnim u odnosu na stvaranje umjetnosti unutar projekta.

Stoga koriste pseudonime (‘The Machinist’ (ritam gitara), ‘The Malkavian’ (bubnjevi), ‘The Maximalist’ (udaraljke, mridangam, kanjira), ‘The Sorcerer’ (solo gitara, piano), ‘The Twin’ (bas) i The Surgeon (piano (live)) da ‘pokriju’ svoja imena, te maske za pokrivanje lica, kao i kostime za pokrivanje tijela. Godine 2014. bend je objavio svoj prvi album ‘Three Short Stories’, koji je njemački tisak komentirao kao ‘putovanje od metalnog koncerta do apsint jazz-bara’ i kategorizirao kao „’prog-jazz-eksperimentalni ‘brainfuck-metal’”. U 2016. izašao je drugi album ‘The Difference Between a Duck and a Lobster’’, početkom 2017. EP ‘The Forgotten Story’ koja prikazuje pet pjesama s njihovog prvog albuma koji su se pretvorili u potpuno novi oblik tijekom izvedbi uživo. EP je u velikoj mjeri pohvaljen od strane neovisnog tiska i bend je nazvan ‘mesijom prog-žanra’. Krajem 2017. godine izašao je drugi EP pod nazivom ‘Russian Tales’, nakon čega slijedi turneja po Rusiji i Brazilu, a u listopadu ove godine stigao je treći studijski LP ‘Shiva Appreciation Society’.

To bi bilo to što se tiče generalija. Podužih, no nadamo se korisnih.

Glazbu grupe ART AGAINST AGONY, pa tako i novi album je dosta teško definirati.

Baza joj je progresivne naravi, s iznimno kompleksnim kompozicijskim strukturama uz obilje neobičnih ritmova i s, gotovo, perfektnim instrumentalijama, koje ‘govore’ umjesto riječi u pjesmama.

Improvizirane pulsacije kao dodatak na originalne teme, (i) ovdje su temelji jazza, koji kombiniran sa zvukom električne gitare i čvrstim ritmom rocka daje jasan dojam sveopće fuzije, a pojedini segmenti s pianom ‘ubrizgavaju’ i notu klasike u cjelokupnu priču.

ArtAgainstAgony

(Poli)ritmičnost, čudnovate gitarske solaže i naglašene distorzije ponekad djeluju zbunjujuće, pa je stoga potrebna puna koncentracija i usredotočene misli ne bi li se ovaj album doživio ozbiljno.

‘Shiva Appreciation Society’ je eksperimentalan, atmosferičan album, i koliko god jeste složen, često djeluje kaotično, ispreturano, nesređeno i zbrkano, iznimno je kvalitetan.

Kompliciran i težak, ali s druge strane ugodan za slušanje. Koliko najviše sva ta pretumbanost može biti ugodna.

Baš ono, svojom samosvjesnošću pokazuje i dokazuje da glazba jeste umjetnost.

Album je to koji istodobno i iritira i zabavlja, album i bend za kojega se možda i ne bi moglo reći da je ‘Mesija’, no da je (barem malo), proširio progresivne horizonte, u to valja vjerovati.

 1. Introduction
 2.  Nothing To Declare!
 3. Nandi
 4. Katz
 5. Pumpkin Thief
 6. Emissary
 7. Feste
 8. Voerman Interlude
 9. Write A Word: THC
 10. Write A Sentence: The Headbanger’s Confusion
 11. Lemon Tree
 12. Hulullúlulu Pt. II
 13. House Build On Sand
 14. Queen’s Lullaby
 15. Coffee For The Queen – Extended Edition (Bonus)
 16. Above the Clouds – feat. The Sorcerer (Bonus)

Ocjena: 8/10

Ljudevit Cikač – Ciky