Izbornik

VARG VIKERNES osuđen zbog poticanja mržnje

Varg Vikernes @ court 2014

Prema navodima The Local magazina BURZUM-mastermind Varg Vikernes je u Francuskoj osuđen na novčanu i uvjetnu kaznu zatvora zbog poticanja rasne mržnje te veličanja ratnih zločina. Zadnje četiri godine Varg živi u Francuskoj sa suprugom, a u srpnju prošle godine je uhićen zbog rasističkih, ksenofobičnih i antisemitskih komentara na internetskim forumima. Pritom je izvedena premetačina stana u kojemu par živi, te je pronađeno pet pištolja i četiri puške koje su pak bile legalno nabavljene od strane Vargove supruge. Francuski sud je izrekao novčanu kaznu od 8.000€ te uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Prema RTL izvorima, Varg je također pripadao grupi od 530 članova koji su podržavali Andersa Breivika i kao takvi su primili ‘Breivikov manifest‘ nekoliko sati prije napada u kojemu je ubijeno 77 ljudi. Usput, Varg je 2011. godine pozvao Francuze da glasuju za Nacionalnu frontu kako bi izbjegli posljedice masovnog useljavanja.

Inače, Varg je 1994. godine osuđen u Norveškoj na tamošnju maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora zbog ubojstva MAYHEM gitariste Oysteina Aarsetha (Euronymous) i paljenja triju crkvi. Oslobođen je 2009. godine nakon izdržavanja kazne u trajanju od 16 godina.