Izbornik

SUICIDAL ANGELS – DIVIDE AND COUNQER (Noiseart)

Suicidal Angels Divide And ConquerUkoliko ste se ikada imali priliku vidjeti Sucidal Angels uživo, zasigurno ste se mogli uvjeriti da se radi o vrhunskom thrash metal bendu. Novi album sa lakoćom zadržava sve poznate smjernice tako da smo ponovo dobili thrash iz zlatnog doba i to u najrafiniranijem obliku. Neupitna je sviračka potkovanost, furiozno razrađene i odrađene dionice te sjajna produkcija, no kao glavni problem bi se mogao navesti da grčki kvartet u svome zvuku ne nudi isključivo ‘homage’ sceni, već odviše zvuči kao većina bendova iz vremena kada je thrash zadnji puta bio revolucionaran.

Logično pitanje koje se nameće jest kako bi zaista trebala zvučati grupa opčinjena thrash-scenom i zapravo svatko tko ga postavi bio bi u potpunosti u pravu. No ono što pomalo smeta jest da Suicidal Angels unatoč kvaliteti u većini slučajeva odviše nalikuju na npr. Exodus ili Forbidden, dok je recimo gitarsko citiranje Metallice u ‘Seed of Evil’ ili Slayera u naslovnoj stvari više nego očito. Eh sad, istina jest da teško da se može uprijeti prstom i reći konkretno što je otkuda preuzeto i gotovo sam uvjeren da Suicidal Angels prije zapeli u prošlim vremenima nego da se radi o namjernom kopiranju. Sa druge strane, nemoguće je ne pohvaliti snagu što proizlazi iz ritmičnosti koja pametno nikada ne ubrzava do krajnjih granica i vokala koji intonacijom, ali i ne bojom glasa podsjeća više Johnnya iz Unleashed nego na thrash velikane što u konačnici pojačava dojam adrenalinskog udara.

Sve u svemu, iako se radi o grupaciji koja kvalitetom izvedbe bez ikakvog sustezanja može podijeliti pozornicu i sa ‘preživjelim’ velikanima, teško je pobjeći od činjenice da im nedostaje originalnosti. Kao što rekoh uživo nedostaci postaju prednost, no usprkos svim pohvalama nažalost, slušajući ‘Divide And Conquer’ kroz glavu prolazi previše drugih bendova.

Boris Tintor

Ocjena: 6,5/10