Izbornik

LORDS OF CHAOS: film o norveškoj black metal sceni 90-ih izlazi krajem svibnja na DVD/Blu-rayu

lordsofchaosbluray2019poster

Unobstructed View i MVD Entertainment Group najavili su 28. svibnja kao datum izlaska filma ‘Lords Of Chaos’ na Blu-ray / DVD kombinaciji, te na DVD-u.

Radi se o uzbudljivoj priči s elementima horrora i drame, zajedno s rock ‘n’ rollom, mladošću, ljubavlju i smrću kroz nevjerojatno mračnu priču o Øysteinu ‘Euronymousu’ Aarsethu, frontmanu black metal sastava MAYHEM i jednoj od ključnih figura norveške glazbene scene početka 90-ih.

Kombinacija Blu-ray / DVD izdanja sadrži necenzuriranu verziju filma (118 minuta) i bonus sadržaje, a DVD sadrži cenzuriranu verziju (116 minuta) i bez bonus sadržaja.

Ugledni švedski redatelj Jonas Åkerlund (‘Polar’) donosi svoju zloglasnu vizualnu estetiku filmu, zajedno s Roryjem Culkinom (‘Succession’, ‘Signs’, ‘You Can Count On Me’) i Emoryem Cohenom (‘The Place Beyond The Pines’, ‘Brooklyn’) u glavnim ulogama.

‘Lords Of Chaos’ opisan je kao ‘zastrašujuća priča koja se temelji na stvarnim događajima o snovima iz noćnih mora koji su se kod grupe tinejdžera oteli kontroli. Film prati život Øysteina ‘Euronymousa’ Aarsetha, utemeljitelja MAYHEM-a kojeg je 1993. ubio Kristian ‘Varg’ Vikernes (MAYHEM, BURZUM).

U filmu Euronymous postaje usredotočen na stvaranje prave ‘norveške black metal glazbe’ sa svojim bendom MAYHEM i stvara fenomen koristeći šokantne akrobacije kako bi ime benda stavio na metal-kartu, ali kako se linije između publiciteta i stvarnosti počinju zamagljivati kroz podmetanje požara i spaljivanje crkava, nasilje i zlobno ubojstvo šokiraju naciju.’

Varg je za ubojstvo Euronymusa dobio 20 godina zatvora.

Culkin glumi Euronymousa, Cohen je Varg, a ostale stvarne likove utjelovili su Anthony De La Torre (Hellhammer), Sky Ferreira (Ann-Marit), Jack Kilmer (Val Kilmerov sin je Per Yngve ‘Dead’ Ohlin), a Valter Skarsgard je Faust.

Tim glumcima pridružuju se i Sam Coleman kao Metalion, Jonathan Barnwell kao Necrobutcher, Wilson Gonzalez Ochsenknecht kao Blackthorn, Lucian Charles Collier kao Occultus, Andrew Lavelle kao Fenriz i James Edwin kao Manheim. Redom likovi jako dobro poznati zaljubljenicima u norvešku black metal kulturu.

Također, Culkin i Ferreira bili su vidljivi u METALLICINOM videu ‘ManUNkind’, koji je radio Åkerlund i koji sadrži scene iz filma.

Åkerlund je, inače, izvorni bubnjar BATHORY-a, jednog od prvih black metal bendova, a režirao je glazbene spotove za umjetnike poput MADONNE ili THE ROLLING STONES, sve do MAROON 5 ili Beyoncé.

To mu je donijelo mnoštvo nagrada, uključujući nekoliko Grammyja, nagradu MTV VMA, MVPA Hall of Fame i još mnogo toga.

Åkerlund je također režirao nekoliko dugometražnih igranih filmova, uključujući kultni ‘Spun’ u kojem glume Jason Schwartzman, Mickey Rourke, Brittany Murphy i John Leguizamo.

Jonas Akerlund

Åkerlund je za The Hollywood Reporter izjavio da smatra ‘Lords of Chaos’ svojim ‘prvim pravim filmom’.

Objasnio je: ‘Krenuo sam dublje s ovim filmom nego s bilo kojim od mojih drugih filmova. Približavao sam se svojim drugim filmovima kao što sam radio svoje glazbene spotove ili reklame, poput poslova. Ali ‘Lords of Chaos’ sam sam napisao, a to je bliska osobna priča, osobna jer znam sve te ljude, svi moji najbolji prijatelji su još uvijek na metalnoj sceni.’

‘Per (pjevač MAYHEMA, op.a.) je bio prijatelj, svi smo bili šokirani kad je počinio samoubojstvo. Kad su počela spaljivanja crkava 1993. godine živio sam u Los Angelesu, ali svi smo znali tko stoji iza toga. Policiji je trebalo mnogo više vremena da sazna. Pokušavam snimiti ovaj film jako dugo – već godinama ga pokušavam ‘ubaciti’ u Hollywood.’

Na pitanje zašto je trebalo toliko vremena da bi film bio napravljen, Åkerlund je rekao: ‘Pa, uvijek sam znao da je to teško prodati. Još uvijek je, da budem iskren. To mnogo traži od publike. To je vrlo mračna priča, ali je teško imati priču o glazbi i mladoj djeci bez dodavanja humora, tako da je stvarno smiješno, ali to definitivno nije komedija, ima neke elemente horrora – pokušao sam napraviti scene ubojstava kao autentične i bliske stvarnom životu, čitajući policijske izvještaje da vidim za detalje – ali to definitivno nije film o hororu. Ton filma je svugdje, ali kad ga vidiš, dolazi zajedno. To je zapravo priča, gotovo ljubavna priča, između tih likova.

Film ‘Lords Of Chaos’ temelji se na knjizi ‘Lords Of Chaos: The Bloody Rise Of The Satanic Metal Underground’, koju je 1998. godine originalno objavio Feral House US, drugo izdanje uslijedilo je 2003., dokumentirajući black metal aktivnosti od 1997. godine.