Izbornik

GRAND MAGUS – TRIUMPH AND POWER (Nuclear Blast)

Grand Magus Triumph and PowerMoglo bi se odmah reći da nema ničega novoga u Grand Magus taboru i to zaista ne bi bilo daleko od istine. Stil definiran na unazad nekoliko albuma ostao je gotovo nepromijenjen što znači da švedski trio i dalje njeguje klasičnan hard-rock izraz otežan heavy prizvukom uz tekstove prožete neizostavnom skandinavskom mitologijom.

Iskreno, nakon odlično pogođene kombinacije i potpunog okretanja već spomenutom zvuku 70ih nauštrb stonerskih primjesa zapravo i ne bi trebalo biti nekih većih prigovora jer je više nego očito da su Grand Magus pronašli takoreći dobitnu kombinaciju. No na zadnjem albumu stvari i nisu baš toliko idealne. Idemo prvo na pozitivne elemente – zvuk gitara je odličan, zapravo cijeli štih 70ih je opet fantastično prenesen, JBjev glas je karizmatičniji nego ikada do sada, dok su pomalo skriveni prateći vokali na refrenima jednostavno savršeni.

No gledano u odnosu na diskografiju benda lagano se počeo osjećati dah neinventivnosti. Ne može se reći da koncepcija nije dobra i pogođena, no većina materijala odiše nekakvom teško objašnjivom plošnošću koja ostavlja pomalo umrtvljujući dojam. Nadalje, tradicionalna himničnost je dalje tu no na momente je počela opasno podsjećati na slične bendove isključivo heavy orijentacije poput onih u ‘Steel Versus Steel’ koji zvuči kao veselija Manowar stvar ili gitarskih melodija u ‘The Naked and the Dead’ koje neodoljivo podsjećaju na reciklažu Rolfa Kaspareka. No niti ti detalji ne bi bili toliko uočljivi kada ‘Triumph and Power’ ne bi u cjelini odisao prosječnošću, odnosno zvučao kao kompilacija odbačenih tema. Opet, nesumnjivo je da će svima onima kojima će novi uradak biti prvi doticaj sa bendom isti bit poprilično zanimljiv, no ukoliko se uspoređuje sa diskografijom, neupitno je da materijal poprilično kaska za ostatkom opusa. Nažalost, usprkos velikom potencijalu rezultat je tek osrednji.

Ocjena 6,5/10

Boris T.