Izbornik

ENTOMBED A. D., GRAVE, IMPLODE – Explosiv, Graz

ENTOMBED AD Explosiv GrazNakon dugo vremena, nekadašnji ENTOMBED, po novom ENTOMBED A. D., odlučili su napraviti klasičnu turneju. Iako su unazad dosta godina svirali samo festivale te spajali dva do tri datuma zaredom, sadašnja turneja je specifična po tome što traje 32 dana i što nema niti jednog dana pauze, dakle radi se o 32 koncerta bez tzv. ‘day off’-a. Ujedno je to i prva turneja benda pod nazivom ENTOMBED A. D.. Naziv ‘Back To The Front’ mogao bi glasiti i kao ‘Swedish Attack’ jer predgrupa IMPLODE, a i posebni gosti GRAVE, kao i ‘headlineri’ ENTOMBED A.D. dolaze iz Švedske. Zanimljiv i nadasve dobar spoj bez obzira što ENTOMBED A. D. i GRAVE sviraju death metal, dok je IMPLODE je stilski orijentiran prema thrash/death metalu.

IMPLODE, s obzirom da su mladi bend i da imaju samo jedan studijski album, svoj su nastup pred 15-ak prisutnih odradili vrlo dobro te ih smatram dobrim odabirom za predgrupu. Uigrana petorka djeluje više nego dobro, a izbor pjesama dobrano je pripremio i podgrijao atmosferu za predstojeće velikane death metal scene. Svirka, kombinacija thrash i death metala, na pojedinim dijelovima podsjeća na ‘AT THE GATES meets IN FLAMES‘ što stilski što zvukom, dok su kod bržih stvari istaknutija istrzavanja predstavljala varijacije pjesama thrash bendova iz ’80-tih. Sve u svemu, uz male tehničke poteškoće s drugom gitarom ostavili su profesionalni dojam uigranih ali zagriženih metalaca, a kao ekipa bi mogla dosegnuti dobar status na metal sceni.

Nakon stanke od otprilike 20 minuta, na pozornicu stupaju GRAVE. Iako su posebni gosti ove turneje set od nepunih 45 minuta mi se činio malo prekratak. U devet pjesama, koliko su ih odsvirali, probali su ‘ugurati’ i stare i nove pjesme, ali su ipak stvari sa prva tri albuma dominirale set listom. GRAVE su pridobili više pažnje nego prethodnici, pa su tako pravi fanovi došli na svoje. Prije nekoliko mjeseci gledao sam ih na METALDAYSu gdje su dobili i više mjesta ali i više vremena, pa mi se ovaj nastup činio nekako nepotpun. Da su imali vremena za još tri pjesme smatram da bi im nastup bio efektniji i da bi ostvarili i ostavili puno bolje impresije od statusa same predgrupe što su u stvari i bili. Nastupajući na velikim događajima ili bolje reći većim festivalima, ali i u klubovima poput Explosiva, GRAVE dokazuju da su realni profići, dok svirački nedvojbeno iskusni i uvježbani definitivno zaslužuju dužu satnicu.

Zvijezde večeri su ENTOMBED A. D. promovirale su ‘Back To The Front’ album koji je trebao izaći u jesen 2013. pod imenom ENTOMBED, ali je  na kraju objavljen početkom kolovoza 2014. godine. Posljedica toga je bio spor oko imena, pa je tako i izdavanje albuma kasnilo. Uz tri nove, uglavnom su svirali stare stvari od ENTOMBED-a, pa su tako pokrivena prva četiri albuma. Pjevač L. G. Petrov jedini je originalni član ENTOMBED-a, a uz njega nastupaju mlađi dečki od kojih su trojica već neko vrijeme bili i u prijašnjoj verziji benda. Raspoloženost L. G. Petrova nije bila upitna niti jednog trena te je cijelo vrijeme koncerta poticao je prisutne na ‘headbanging’ što je uostalom i sam radio. Ukočenost, rekao bih neležernost u publici nije mu smetala niti ga je ometala, ali je zato uz manju komunikaciju prema auditoriju pokazivao da se radi o ‘underground’ koncertu. Ipak nakon nekolicine odsviranih klasika atmosfera je postala opuštenija pa se tako sredinom nastupa uz ‘Wolverine Blues’ i ‘Out Of Hand’ ostvarila prava euforija. Zbog manjeg kašnjenja morali su izbaciti dvije pjesme, ali i bez njih atmosfera i nastup su bili vrhunski. Naravno, za taj vrhunski nastup zaslužni su vrlo dobar zvuk i nadasve odlično osvjetljenje, jer se bez tog spoja ne bi bili tako zadovoljni posjetitelji, a niti bi se stvorio isti efekt. Opći dojam koncerta jest da sam očekivao ipak malo više posjetitelja, ali sve u svemu, sva tri benda nastupe su odradili odlično, kako po pitanju zvuka tako i samog osvjetljenja.

Dali je ova turneja uspjela, ne znam, ali znam da su htjeli pokazati da je death metal još uvijek prisutan, da ga se i dalje sluša i podupire i da pripada undergroundu, te da ne treba od njega raditi rock zvijezde i zarađivati kao da je ‘mainstream’. Moram  priznati da mi se ovakvi koncerti više sviđaju i da su mi nedostajali te se nadam da će ih biti sve više…

Tomislav Petr