Izbornik

ENSIFERUM, EX DEO, WIND ROSE – Močvara, Zagreb

Ensiferum_Mochvara (13)I dok se umjetnost modernog ‘tumačenja’ autohtone folk/narodne glazbe (na žalost) i u našim krajevima zloupotrebljava, opet sve više ‘balkanizira’ i slavi uz ‘razbijanje čaša u kafani’ u svijetu je to puno drukčije. Naime, pod tim se ‘projektom’ obilježavaju i pamte događaji i osobe kako iz svoje tako i iz tuđe, više ili manje, slavne povijesti. I da, i u njima se slavi uz ‘potoke’ alkohola ali na puno drugačiji, možemo slobodno reći prirodniji i nadasve kulturniji i pristojniji način. Takva je bila i ‘močvarna’ večer koja je dovela ‘talijansko-kanadsko-finski-paket’ ratnika povijesti.

Prvi su na pozornicu izašli simpatični Talijani WIND ROSE, koji ‘miksaju’ power metal i folk melodije sa epskim prizvukom, u čemu pomažu ‘žive’ klavijature/orgulje na matricama kao i back vokali, također u obje varijante, te tematika dijelom vezana uz drevne avanture patuljaka. Recimo, nešto bi to bilo kao kombinacija ELVENKING-a, ORDEN OGAN-a i ENSIFERUM-a, s time da su Francescovi vokali dosta ‘tanki’ u povišenim tonalitetima, pa mu back-up pjevanja poprilično pomažu da se kroz glasovne segmente što bolje dočara poanta pjesama. A i dobro bi mu došlo malo više hrabrosti, dojam je da može iz glasa izvući još više.

Tijekom njihovog koncerta jedva su se nekako čule gitare, tek prolazno kada bi bile ‘izvučene’ na suho, s pokojim odlučnijim i odrješitijim riffom ili solažom pa bi se moglo reći da su zato, logički, klavijature dobile više na značenju. U svakom slučaju, simpatičan i veseli bend, još jedan u nizu čije su fantazije smještene u Srednjem vijeku i koji je, to se treba istaknuti, za jednu predgrupu predgrupe privukao popriličan broj ljudi u dvoranu. Na početku ih je bilo 50-ak, do kraja polusatnog nastupa i blizu 100, a među njima je bilo i onih kojima su pjesme poput ‘Fallen Timbers’, ‘The Wolves Call’, ‘The Returning Race’ ili ‘Drunken Dwarves’ itekako dobro poznate.

WindRose_Mochvara (1)

Pauzu do nastupa EX DEO-a upotpunio je ‘meet & greet’ sa članovima ENSIFERUM-a, da bi po njegovom okončanju u novi boj krenule legije Rimskog carstva.

Konkretnije, ona XIII., u čijim su kostimima i bili i članovi EX DEO-a, inače, side-projekta pjevača KATAKLYSM-a Maurizia Iaconoa. A i, kada ne bi imala simfonijske ‘šprance’ jakog Roman-epic naboja, glazba EX DEA ne bi se bitno razlikovala od one KATAKLYSM-a. Dakako, i antički Rim je ono što ih odvaja i čime je očito impresioniran Maurizio. EX DEO je, na jednako skučenom prostoru kao i prethodnici mu, odmah krenuo furiozno, bez okolišanja, sa ‘The Rise of Hannibal’ i ‘I, Caligvla’ te vrlo brzo i bez problema podignuo atmosferu skoro pa do usijanja. Jasno, ipak se radi o vrhunskim profesionalcima, momcima koji se znaju ponašati, koji znaju svirati i u konačnici koji svoje ideje znaju artikulirati točno tamo gdje to i treba. Pa stoga ne čudi skoro pa urnebesna reakcija publike od prve sekunde koncerta.

ExDeo_Mochvara (11)

Iako, i tu je bilo nešto slično, onako slabašno sa soundom gitare k’o i na ranijem bendu, no ipak je J. F. majstor, pa i iz malo i manje zna izvući maksimum.  Jednako kao i Maurizio iz svojih bijesno/jurišnih vokala u pjevanjima, koji se kod kontakta s publikom potpuno raznježe i postanu maksimalno susretljivi. Prisni čak.

Iako, sredina je koncerta postajala malo dosadnasta, notornasta, kao da pola dana plovimo mirnim tokovima Rubikona, no sve je to ubrzo ‘presjekao’ ‘wall of death’ na ‘The Final „War’, da bi se potom se uz ‘The Roman’ i ‘Romulus’ nekako (pre)rutinirano došlo do kraja nastupa.

ExDeo_Mochvara (12)

Pauza je potrajala pola sata i na pozornicu su stupili ‘ratnici’ sjevera ENSIFERUM, ekipa koja vjeruje u moć mača. Četvrti puta u Hrvatskoj, treći puta u Zagrebu i prvi puta kao kvartet, bez ‘žive’ klavijaturistice. Iako se očekivalo više ljudi, Močvara je bila, pa ‘ajmo reći polupuna, no to nije omelo niti bend, a posebice ne publiku da zajednički ‘odrade’ još jedan kvalitetan koncert. Isto kao i kod EX DEO-a, i sa ENSIFERUM-om se publika od početaka ‘stopila’ u jednu cjelinu i već od numera ‘For Those About to Fight For Metal’ i ‘Two Paths’ pokazala da joj novi naslovi s albuma ‘Two Paths’ nisu nimalo strani. Dapače.

ENSIFERUM-ove matrice klavijatura bile su puno decentinije od uobičajenih, Markusovi i Samijevi back i ‘front’ vokali, uz naglašenu epičnost naracija, koncertu su dali i na dinamičnosti i živosti, a Petri svojim ‘harschevima’ je naprosto lomio saunasti zrak u dvorani. Uz to što je izrastao u vrhunski bend folk-podstila, ENSIFERUM time nije nimalo izgubio na spontanosti, pa često između, katkada i unutar pjesama ubacuje neke ‘kreacije’, a kao i obično ističe se basist Sami, koji se u svoj solo-točki malo zaigrao sa ‘Smoke On The Water’ i ‘Woodoo Child’.K tome, ENSIFERUM kvalitetno dozira svoju set listu, pa nakon razarajućih, ratničkih ‘Heathen Horde’ i ‘King of Storms“’naslova smiri ambijent sa emotivnom ‘Wanderer’, pa opet uz ‘Twilight Tavern’ i ‘Treacherous Gods’ podigne temperaturu koju spusti sa klasikom ‘Lai Lai Hei’ i na taj način publiku stalno drži u fazi napetosti i očekivanja.

Ensiferum_Mochvara (2)

Jednako kao i u završnoj trećini uz ‘In My Sword I Trust’, odužeg, ali ne i zamornog epa ‘The Longest Journey (Heathen Throne, Part II)’, preko ‘Way of The Warrior’ do ‘Into Battle’ za kraj regularne završnice. Nakon koje stiže bis sa još jednim klasikom ‘Iron’, u kojega je sa segmentom ‘I Just Called To Say I Love You’ Steviea Wondera uveo uvijek veseli Sami, te Markusovim igrarijama na temu ‘Sweet Child O’ Mine’, u kojoj solira s gitarom iza glave za kraj nastupa. Oduži oproštaj s publikom značio je još jedno dobro druženje ENSIFERUM-a i nje i nagovještaj za neki novi, moguće i skori susret na ovim prostorima.

Ensiferum_Mochvara (6)

A i bilo je razloga za takav odzdrav jer je večer bila radosna, raspjevana i rasplesana. Baš kako treba biti na folk ‘čvenkovima’. Nekim sumornijim glazbenim temama usprkos.

Naravno, takvom dojmu doprinijeli su i WIND ROSE i EX DEO, pa se može da je ovo bila jedna fino ‘zaokružena’ cjelina. Koncerta ili eventa, koga briga.

Ljudevit Cikač – Ciky

Fotografija: Božidar Breški

Fotogalerija ENSIFERUM, EX DEO, WIND ROSE…

@ Močvara, Zagreb 09/05/ 2018

LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK LINK